Tenorul german Jonas Kaufmann, în vârstă de 51 de ani, care s-a întors în faţa publicului după luni de pauză la Teatrul Regal din Madrid, în compania pianistului Helmut Deutsch, a vorbit despre îngrijorările care persistă în rândul artiştilor, el precizând că ştie multe persoane din familia de artişti care s-au sinucis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu este uşor să evoc acest lucru în public, dar cunosc câteva sinucideri în familia noastră de muzicieni, care nu mai văd niciun viitor", a spus Jonas Kaufmann, menţionând "absenţa de perspectivă, de ajutor, de susţinere" la "unele suflete vulnerabile care nu văd nicio ieşire..." din situaţii "cu adevărat teribile". 

Tenorul a cântat, joi, într-una dintre sălile de spectacol din Spania care au fost redeschise publicului - cu protocol strict sanitar - interpretând un repertoriu de 27 de partituri. 

Artist de renume, Jonas Kaufmann este conştient de privilegiul care îi revine de a se putea deplasa pur şi simplu acolo unde este posibil să cânte. "Suntem poate două duzini de cântăreţi în lume în această poziţie, la care se face apel orice s-ar întâmpla", a afirmat el pentru AFP. 

Îngrijorat de problemele prin care trece sectorul cultural în toată lumea, el a ţinut să alerteze cu privire la dificultăţile psihologice şi sechelele mentale pe care le provoacă această pandemie în rândul unor artişti. "Este pentru prima dată când muzica este atât de afectată în plină criză", a insistat tenorul, care nu a mai cântat în faţa publicului de la începutul toamnei, în Danemarca. Arta lirică răspunde unei "nevoi" profunde de conexiune pe care spectacolele virtuale cu siguranţă nu o poate înlocui, este de părere artistul. 

Tenorul a profitat pentru a lansa un apel autorităţilor, cerându-le să redeschidă spaţii culturale şi să facă dovada inventivităţii pentru a menţine arta vie. "Oamenii au nevoie să se distreze, au nevoie să uite, şi doar pentru două ore, toate durerile, şi dacă le luaţi acest drept, în timp ce le luaţi şi restul, cred că este o mare, mare greşeală", a declarat el. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.