Televiziunea România TV a fost amendată cu 100.000 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), marţi, pentru emisiunile în care s-a discutat despre omul de afaceri George Soros şi pentru cele reclamate de Cristina Guseth, în care i s-au adus acuzaţii ei şi Monicăi Macovei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sancţiunea a fost propusă de Orsolya Eva Borsos şi a primit şapte voturi pentru, în cel de-al doilea tur de vot - Valentin-Alexandru Jucan, Orsolya Eva Borsos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Radu Bogdan Herjeu, Răsvan Popescu, Laura Georgescu.

În primul tur au fost votate trei propuneri. Prima a fost formulată de Dorina Rusu, de 200.000 de lei, votată de Valentin-Alexandru Jucan, Dorina Rusu, Florin Gabrea şi Gabriel Tufeanu. Cea de-a doua, formulată de Radu Călin Cristea, în valoare de 50.000 de lei, a fost votată de Monica Gubernat, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea. Propunerea Orsolyei Borsos a fost votată de Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Radu Herjeu şi Orsolya Borsos.

În cel de-al doilea tur, a fost votată propunerea de 200.000 de lei - Gabriel Tufeanu, Florin Gabrea şi Dorina Rusu au fost pentru, ceilalţi împotrivă.

”Când am făcut această autosesizare am văzut că se lansau tot felul de ipoteze şi acuzaţii legate de Soros. La început cred că toată lumea a luat-o puţin în glumă. După aceea, când am văzut că de dimineaţă până seara, şi cred că nu a fost nicio zi şi se vede din redactarea acestei monitorizări, cât a fost de mare dezinformarea, manipularea. De dimineaţă până seara la România TV s-a vorbit despre Soros (...) Niciun moment nu s-a spus cine e Soros, ce a făcut (...) de dimineaţă până seara, tot ce era legat de Soros era rău, dacă se scădeau salarii sau dacă nu ştiu ce se întâmpla era rău (...) dacă era ceva legat de Iohannis era tot din cauza lui Soros, toţi erau oamenii lui Soros, toţi făceau ceva din cauza lui Soros. Părerea mea este că Soros a fost doar un pretext, pentru că era nevoie înainte de campanie electorală, în campanie electorală, să existe cineva care să fie folosit drept cal de bătaie. Şi, într-adevăr, a fost folosit”, a spus Dorina Rusu.

Membrul CNA a adăugat că din cauză că nu au fost şedinţe ale forului audiovizual s-a ajuns la acuzaţii extraordinar de grave.

”Pentru că nu am avut şedinţă, s-a ajuns la nişte acuzaţii extraordinar de grave, nişte aberaţii, nişte monstruozităţi legate de faptul că Soros a pus focul la Colectiv, care au continuat după aceea sub alte forme. Într-un fel sau altul acuzaţia legată de Colectiv a fost extinsă şi la Bamboo. În momentul în care laşi să se extindă o asemenea infecţie, ea are nişte consecinţe care nu mai pot fi controlate”, a mai spus Dorina Rusu.

Ea s-a întrebat în cadrul şedinţei care ar fi putut fi interesul public pentru care omul de afaceri George Soros a fost ”demonizat” în România.

”Care să fie interesul public pentru care o persoană, care are 86 de ani, care trăieşte în America, care nu mai are demult treabă cu ce se întâmplă în România, care a finanţat la începuturile democraţiei organizaţii neguvernamentale care au militat şi care şi acum o fac pentru drepturile omului, libetate, democraţie, toleranţă, diversitate, care să fie motivul, interesul ca un asemenea personaj să fie demonizat în România? Ce a făcut Soros? Care e problema?”, a mai afirmat Dorina Rusu.

”Metoda este următoarea. Cred că de la această formă de pază informaţională ar trebui să pornim. Exstă câteva frânturi de adevăr care pot fi probate (...) Se folosesc bucăţele de adevăr pe care se construieşte un întreg eşafodaj şi pe care se construiesc acuzaţiile pe care publicul nu mai reuşeşte să le distingă de fapte şi opinii, de realitate şi de supoziţii şi speculaţii. Publicul având în minte nişte chestiuni simple, care pot fi adevărate, nu mai pot discerne mai departe. Pornind de la nişte nimicuri adevărate întregul scenariu capătă valenţe de adevăr. Aceasta este schema pe care se merge şi nu doar la România TV”, a spus, la rândul lui Valentin-Alexandru Jucan.

”Eu cred că trebuie să luăm o atitudine faţă de aceste mecanisme de manipulare, pentru că nu se poate să folosească televiziunile astfel de mecanisme fără absolut nimic - fără dovezi, fără realitate”, a spus Orsolya Eva Borsos.

Sancţiunea a fost apliată în baza articolelor 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului şi 40, alineatele 1 şi 2, 65, litera c, 64, alineatul 1, literele a şi b şi 47, alineatul 1 din Codul audiovizualului.

”Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”, arată articolul 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului.

”(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a- şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. (2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile”, prevede articolul 40 din Codul audiovizualului.

Articolul 65, litera c prevede că titlurile şi textele afişate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate.

”În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”, arată articolul 64, alineatul 1.

Articolul 47, alineatul 1 arată că este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări antisemite sau xenofobe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.