Televiziunea B1 TV a fost amendată cu 10.000 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), marţi, pentru patru ediţii ale emisiunii ”Dosar de politician” difuzate în luna noiembrie, în care s-a vorbit despre implicarea omului de afaceri George Soros în campania electorală din România pentru alegerile parlamentare, încălcându-se prevederile legislaţiei audiovizuale referitoare la informarea obiectivă a publicului şi obligaţia moderatorilor de a solicita interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea de 10.000 de lei a fost formulată de preşedintele şedinţei, Radu Bogdan Herjeu, după ce alte două propuneri, formulate de Dorina Rusu, de 15.000 de lei, şi de Răsvan Popescu, de 5.000 de lei, nu au avut şase voturi în două tururi de vot.

Amenda de 10.000 de lei a fost votată de şapte din cei 11 membri CNA - Florin Gabrea, Valentin-Alexandru Jucan, Viorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Bogdan Herjeu, Dorina Rusu şi Orsolya Eva Borsos. Ceilalţi - Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Călin Cristea şi Răsvan Popescu au fost împotrivă.

La B1 TV au fost câteva emisiuni în care s-a vorbit despre subectul ăsta - mai ales în emisiunea de pe 24 noiembrie 2016. «Dosar de politician», în care au fost prezenţi Sebastian Ghiţă, Andrei Piticaş. S-au făcut multe afirmaţii similare celor făcute şi pe alte posturi. Citate - Andrei Piticaş a vorbit despre faptul că ceea ce fac acum în România ONG-urile lui Soros este similar cu fenomenul Piteşti. Moderatorul nu a răspuns în niciun fel. Nici nu l-a întrebat ce e fenomenul Piteşti (...) În aceeaşi emisiune s-a vorbit despre trădătorii de neam şi ţară. Moderatorul nu a reacţionat. În emisiunea de pe 27.11, Sebastian Ghiţă spune că i-au venit informaţii despre cum sunt plătiţi ONG-iştii lui Soros şi i-a venit în plic acasă. Nu le-a arătat şi nici nu a fost întrebat de moderator”, a spus Dorina Rusu.

”În emisiunea din 30 noiembrie s-a vorbit despre caracatiţa agenţilor de influenţă, antrenaţii lui Soros care ne bagă venin în suflet. Vorbesc despre faptul că un invitat face afirmaţii foarte grave pe post şi moderatorul, deşi este o dezbatere, nu spune absolut nimic. Tot în «Dosar de politician», de pe 17.11 s-a făcut afirmaţia că procurorii şi judecătorii sunt plătiţi de Soros, fără ncio dovadă. Afirmaţiile nu au fost în niciun fel amendate de moderatori, nu s-au cerut probe, nimic din toate astea”, a mai spus Dorina Rusu.

Sancţiunea a fost aplicată pentru ediţiile din 17 noiembrie, 24 noiembrie, 27 noiembrie şi 30 noiembrie 2016 ale emisiunii ”Dosar de politician”, în baza articolului 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului, care prevede că toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Amenda a fost dată şi în baza articolului 40, alineatul 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. ”Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile”, arată articolul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.