Cel mai mare şi cel mai puternic telescop din lume, James Webb, a ajuns la destinaţia finală - un post de observaţie la 1,5 milioane de kilometri faţă de Pământ, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Telescopul Spaţial James Webb de 10 miliarde de dolari al NASA a fost lansat în ziua de Crăciun din Guyana Franceză. Datorită dimensiunii sale mari, Webb a trebuit să fie lansat pliat în interiorul Ariane 5, o rachetă europeană. 

Pe 8 ianuarie, telescopul şi-a încheiat cu succes desfăşurarea care a inclus oglinda principală de aproximativ 6,5 metri în diametru.

„Suntem cu un pas mai aproape să dezvăluim misterele universului. De-abia aştept să văd primele noi imagini ale universului făcute de Webb în vara aceasta”, a spus administratorul NASA, Bill Nelson, într-un comunicat. 

„Uau, ce călătorie a fost această ultimă lună”, a spus Amber Straughn, om de ştiinţă în cadrul proiectului NASA. 

Telescopul a fost descris de oamenii de ştiinţă drept o „maşină a timpului”.

El este succesorul veteranului telescop Hubble. Lansat în 1990, telescopul Hubble a oferit oamenilor de ştiinţă imagini spectaculoase ale universului şi, deşi a suportat câteva reparaţii, el a continuat să funcţioneze şi să se dovedească extrem de eficient.

Telescopul James Webb este considerat robust, a fost construit să reziste la şocuri şi zgomote puternice. Este de 100 de ori mai puternic decât Hubble.

A fost conceput să facă observaţii aprofundate în univers faţă de predecesorul său. Obiectivul lui este să observe primele stele care au apărut în cosmos.

Cu ajutorul lui, oamenii de ştiinţă se aşteaptă să poată studia şi atmosfera planetelor îndepărtate, în speranţa că vor putea detecta semne de viaţă. JWST se va afla la 1,5 milioane de kilometri faţă de Pământ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.