Teatrul Odeon din Bucureşti, care funcţionează într-o clădire monument istoric de la 1912, a fost invitat să facă parte din Reţeaua Marea Neagră din cadrul proiectului Reţeaua Europeană a Teatrelor Istorice, ce are ca scop promovarea teatrelor istorice ca parte importantă a patrimoniului cultural european.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reţeaua Europeană a Teatrelor Istorice cuprinde 11 reţele care traversează Europa - Reţeaua Adriatică, Reţeaua Canalului, Reţeaua Împăratului, Reţeaua Germană, Reţeaua Italiană, Reţeaua Nordică, Reţeaua Baltică, Reţeaua Iberică, Reţeaua Franceză, Reţeaua Alpină şi Reţeaua Mării Negre.

Obiectivul reţelei este să promoveze teatrele istorice ca parte importantă a patrimoniului cultural european şi printr-o nouă formă de turism cultural care conectează cele mai interesante şi bine conservate teatre istorice din Europa, informează Teatrul Odeon.

Reţeaua Marea Neagră a fost lansată pe 3 martie, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la Teatrul Naţional din Iaşi. La eveniment au participat reprezentanţi ai teatrelor membre din Reţeaua Marea Neagră şi ai Perspectiv - Asociaţia Teatrelor Istorice din Europa cu sediul la Berlin, iniţiatorul acestui proiect european, realizat cu sprijinul Programului Cultura al Uniunii Europene.

Reţeaua Marea Neagră include opt teatre istorice, dintre care cinci sunt construite de arhitecţii vienezi Fellner şi Helmer: Teatrul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Iaşi (construit în 1896) - manager de reţea, Teatrul Naţional Academic de Operă şi Balet din Odessa (Ucraina, 1887), Teatrul ”Regina Maria” din Oradea (1900), Teatrul Naţional ”Ivan Vazov” din Sofia (Bulgaria, 1904) şi Teatrul Ucrainean Regional ”Olga Kobylianska” din Cernăuţi (1905), alături de Teatrul de Operă şi Balet ”Z. Paliashvili” din Tbilisi (Georgia, construit de arhitectul Victor Schröter în 1896), Teatrul Odeon (construit de arhitectul Grigore Cerchez în 1911) şi Teatrul Vechi ”Mihai Eminescu” din Oraviţa (cel mai vechi teatru din ţară, inaugurat în 1817).

La sfârşitul lunii noiembrie, actriţa Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon, a spus, într-un interviu acordat Agenţiei de presă News.ro, că sediul instituţiei va fi restaurat pe baza documentelor existente la Academia Română după planurile arhitectului Grigore Cerchez, iar exteriorul va arăta, la finalul lucrărilor, la fel ca în anul 1912, când a fost inaugurat.

Numită iniţial Teatrul Muncitoresc CFR, instituţia teatrală a fost înfiinţată în cartierul Giuleşti, în septembrie 1946, cu premiera ”Clocot”, de Vintilă Rusu Şirianu, în regia lui Ion Aurel Maican. Ulterior şi-a schimbat numele în Teatrul Giuleşti şi, din nou, în 1990, în Teatrul Odeon.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.