Teatrul Naţional de Operetă şi Musical ”Ion Dacian” din Capitală se reînfiinţează, prin reorganizarea Operei Naţionale Bucureşti, a anunţat miercuri ministrul Culturii, Corina Şuteu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”S-a reparat o greşeală din 2013: printr-o Hotărâre de Guvern adoptată azi, Teatrul Naţional de Operetă şi Musical «Ion Dacian» se reînfiinţează, iar Opera Naţională Bucureşti se reorganizează”, a scris miercuri Corina Şuteu pe pagina sa de Facebook.

Guvernul a stabilit miercuri, printr-o Hotărâre, reînfiinţarea Teatrului Naţional de Operetă şi Musical ”Ion Dacian” din Bucureşti, precum şi unele măsuri privind reorganizarea Operei Naţionale Bucureşti - ONB, pentru o funcţionarea coerentă şi optimă a celor două instituţii, precum şi asigurarea îndeplinirii atribuţiilor specifice domeniilor operetă şi musical, pe de o parte, şi operă şi balet, pe de altă parte, se arată într-un anunţ publicat pe site-ul Ministerului Culturii.

Principalul avantaj al funcţionării separate a celor două instituţii este dat de posibilitatea gestionării activităţii artistice şi a resurselor implicate.

Un alt aspect pozitiv îl reprezintă posibilitatea abordării unor viziuni manageriale specifice fiecărui domeniu.

De asemenea, separarea managerială a domeniului operei şi baletului, pe de o parte, de cel al operetei şi al musicalului, de cealaltă parte, va aduce o serie de avantaje din punct de vedere economic.

Comasarea acestor activităţi a generat, se mai arată pe site-ul ministerului, pe lângă disfuncţionalităţi în organizarea spectacolelor şi creşteri ale cheltuielilor legate de aparatul administrativ - organizatoric.

Din punct de vedere artistic, un alt beneficiu este legat de dezvoltarea resursei umane artistice, care, prin această separare instituţională, va avea ocazia să îşi dezvolte repertoriul şi să îşi diversifice activitatea, fiind astfel garantată excelenţa şi performanţa artistică.

Astfel, actul normativ prevede reorganizarea, prin divizare parţială, a Operei Naţionale Bucureşti, instituţie publică subordonată Ministerului Culturii, în scopul separării activităţilor culturale de operetă şi musical, de restul activităţilor de operă, balet şi muzică contemporană, precum şi în scopul transferului corespunzător al patrimoniului aferent activităţilor ce se divizează.

Teatrul Naţional de Operetă şi Musical ”Ion Dacian” se înfiinţează şi funcţionează ca instituţie publică distinctă, cu personalitate juridică, subordonată Ministerului Culturii, care îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu legislaţia română în vigoare.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, se aprobă prin ordin al Ministrului Culturii numărul de posturi, regulamentul de organizare şi funcţionare şi structura organizatorică pentru Operă, respectiv pentru Operetă.

De asemenea, până la organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de manager al Teatrului de Operetă, Ministrul Culturii va desemna prin ordin o conducere interimară, potrivit prevederilor OUG nr.189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, aprobată cu modificări şi completări prin legea nr. 269/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Opera Naţională din Bucureşti şi Teatrul  Naţional de Operetă ”Ion Dacian” au fuzionat, în 2013, prin absorbţia Teatrului Naţional de Operetă, care a fost desfiinţat. S-a constatat că noua formulă organizatorică nu a dus la creşterea eficienţei activităţii şi nici la reducerea cheltuielilor de funcţionare. Totodată, s-a remarcat şi o diminuare semnificativă a repertoriului de stagiune a spectacolelor de operetă, dar şi a celor de operă şi de balet faţă de stagiunile anterioare reorganizării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.