Teatrul castelului Hardelot, singurul de tip elisabetan din Franţa, a câştigat premiul pentru cea mai bună construcţie în lemn din lume, la aproape doi ani de când a fost vandalizat de militanţi de extremă dreapta, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Situat la Condette (Pas-de-Calais), construcţia a fost descrisă la inaugurarea sa în 2016 o capodoperă arhitecturală, fiind numită "uimitoare" datorită carcasei exterioare şi interiorului "încântător". 

Rotund, în întregime din lemn, încercuit de o colivie înaltă de bambus, teatrului i-a fost decernat premiul de către World Architecture News (WAN), miercuri seară, învingând centrul de tratament pentru bolnavii de cancer conceput de Norman Foster la Manchester. 

Clădirea a fost inaugurată în 2016, la 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare (1564-1616) şi, în mod ironic, în acelaşi weekend cu referendumul asupra menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană. Arhitectul britanic Andrew Todd a cerut după referendum cetăţenia franceză. 

Cu puţin timp înainte de inaugurarea sa, teatrul a fost acoperit de graffiti într-un atac al simpatizanţilor de extremă dreapta, care au lăsat tag-uri ca "datorie" şi "neg". 

Costurile edificiului au ajuns la 4,3 milioane de euro, potrivit lui Andrew Todd, o "binecuvântare" a spus el, subliniind ventilarea ecologică naturală. 

Interiorul teatrului este dotat cu 388 de locuri şi geamuri în partea de sus a edificiului, beneficiind astfel de lumina naturală. 

Teatrul preia mai multe caracteristici ale celui elisabetan, cu forma sa circulară, un perete de scenă mobil sau scena-grădină. 

Sub domnia reginei Elisabeth I (1558-1603), trupele de actori, care până atunci erau obişnuite să joace din oraş în oraş, devin stabile. Primul teatrul apare la Shoreditch, foarte aproape de Londra, în 1576, înainte altora, al cărui model este preluat de celebrul "The Globe", la Londra. 

Teatrul a fost construit lângă castelul Hardelot, clădire extravagantă de inspiraţie neogotică. În apropiere se află staţiunea Touquet, foarte apreciată de societatea înaltă britanică. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.