Aproximativ 300 sute de persoane, cardinali, episcopi şi arhiepiscopi, au participat, sâmbătă, în bazilica Sfântul Petru din Vatican, la funeraliile controversatului cardinal australian George Pell, care fusese încarcerat pentru abuz sexual asupra copiilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ceremonia religioasă, de aproximativ o oră şi jumătate, a fost condusă de cardinalul italian Giovanni Battista Re, decanul colegiului cardinalilor, Papa Francisc sosind într-un scaun cu rotile pentru ultimele minute ale slujbei şi rugăciune.

Cardinalul Pell a murit la vârsta de 81 de ani marţea trecută, la Roma, din cauza unor complicaţii la inimă în urma unei intervenţii chirurgicale la şold.

George Pell a fost oficialul cu cel mai înalt grad al Vaticanului închis pentru abuz sexual asupra copiilor. El a fost condamnat la şase ani de închisoare în 2019 şi a fost catalogat drept infractor sexual. Fusese acuzat în special că a abuzat doi băieţi de altar când era arhiepiscop de Melbourne.

După ce a petrecut 12 luni în spatele gratiilor, condamnările sale au fost anulate în apel de Înalta Curte din Australia. „A fost o experienţă de mare suferinţă, purtată cu încredere în dreptatea lui Dumnezeu, dând un exemplu de a accepta chiar şi pedepsele nedrepte cu demnitate şi linişte interioară”, a spus cardinalul Re, calificându-l pe Pell drept un „om al lui Dumnezeu şi al Bisericii”.



Pe de altă parte, premierul din Victoria, Australia, de unde era originar George Pell, a refuzat să organizeze un serviciu public de pomenire finanţat de contribuabili pentru cardinal, declarând că o astfel de ceremonie ar fi fost „profund dezgustătoae şi şocantă" pentru victimele abuzului sexual. „Nu va exista nicio slujbă comemorativă sau funeralii de stat pentru că eu cred că ar fi un lucru profund dezgustător şi şicant pentru toate victimele supravieţuitoare ale abuzului sexual asupra copiilor din partea Bisericii Catolice”, a spus Daniel Andrews.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Pell va fi transportat în Australia, săptămâna viitoare, şi va fi îngropat într-o criptă la Catedrala Sfinta Maria din Sydney, unde a fost arhiepiscop.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.