În mai multe părţi ale Globului, a fost surprins un fenomen celest rar: o combinaţie de eclipsă totală de lună albastră şi o super-lună. Spectacolul, pe care NASA l-a numit "super-luna albastră sângerie", a fost văzut în vestul Statelor Unite, New York, Perth, Rusia, Seul, Singapore, Hong Kong, Myanmar, Istanbul, Ierusalim. La Bucureşti, eclipsa s-a văzut parţial, doar în ultima oră, când a ieşit din penumbră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O eclipsă totală de lună a putut fi observată miercuri, în momentul unei luni pline "albastre", atunci când satelitul natural a fost mai aproape de Pământ. Aceasta a produs ceea ce astronomii numesc "super Luna albastră sângerie".

La Bucureşti, eclipsa s-a văzut parţial, doar în ultima oră, când a ieşit din penumbră, potrivit Observatorului Astronomic "Vasile Urseanu". 

Este a treia dintr-o serie de super-luni, când astrul se află mai aproape de Pământ, poziţie numită perigeu, şi cu 14% mai luminoasă decât de obicei. Este de asemenea a doua lună plină din ianuarie, ceea ce se numeşte Lună albastră.

Super Luna albastră a trecut prin umbra Pământului şi le-a oferit celor bine poziţionaţi o eclipsă totală. Cât timp Luna s-a aflat în umbra Pământului, a căpătat o culoare roşiatică, aşa-numita lună sângerie.

Hong Kong (Foto: space.com)
Hong Kong (Foto: space.com)

"Vom putea vedea, în timpul eclipsei, reflexiile pe suprafaţa lunară ale tuturor răsăriturilor şi apusurilor de Soare de pe Terra", a explicat Sarah Noble, cercetătoare la NASA. Acest fenomen rezulta dintr-un "aliniament rar al celor trei cicluri astronomice", subliniază Jason Aufdenberg, profesor adjunct de astronomie la Universitatea de Aeronautică din Embry-Riddle, în Florida.

Ierusalim (Foto: space.com)
Ierusalim (Foto: space.com)

Expresia "Lună albastră" desemnează a doua lună plină dintr-o lună calendaristică, un fenomen care apare, în medie, la doi ani şi jumătate. "Avem multe super-luni şi eclipse lunare dar aceste două fenomene nu coincid prea des cu o Lună albastră", a precizat Jason Aufdenberg.

Istanbul (Foto: space.com)
Istanbul (Foto: space.com)
Myanmar
Myanmar
Perth
Perth
Rusia
Rusia
Seul
Seul
Singapore
Singapore

Ultima super Lună albastră sângerie a avut loc în 30 decembrie 1982, când a putut fi văzută din Europa, Africa şi vestul Asiei. Nord-americanii au văzut-o pentru ultima dată în 1866. 

Cei care locuiesc în America de Nord sau în Hawaii au văzut eclipsa înainte de răsăritul soarelui. Persoanele care locuiesc în Orientul Mijlociu, Asia, Indonezia, Australia sau Noua Zeelandă văd eclipsa după apus. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.