O barcă-bibliotecă aprovizionează cu cărţi locuitorii din insulele arhipelagului Stockholm, un ansamblu de 30.000 de insule care mărginesc capitala. Locuitorii împrumută cărţi timp de şase luni, până în primăvară când ambarcaţiunea revine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la bordul Rödlöga sunt deservite la fiecare cursă 20 de insule, timp de cinci zile. Acest serviciu a fost lansat în anii 1950. 

În afara acestei perioade, ambarcaţiunea este folosită pentru excursii. Trebuie ridicate scaunele, instalate etajere, aranjate aproape 3.000 de cărţi pentru ca barca să devină o adevărată bibliotecă care călătoreşte pe Marea Baltică, cu Maria Anderhagen în calitate de coordonator.

"A avea acces la o bibliotecă, este un drept democratic. Trebuie să oferim suedezilor posibilitatea de a învăţa mai mult, de a deveni cetăţeni. Biblioteca este un mijloc de a le permite acest lucru", spune ea. Această convingere determină autorităţile din Stockholm să continue să finanţeze barca-bibliotecă, în ciuda concurenţei televiziunii şi a internetului. 

Mijlocul de transport reprezintă o adevărată legătură socială pentru locuitorii arhipelagului. Aşa cum spune Maria Anderhagen, barca-bibliotecă oferă mai mult decât cărţi. Se aude când vine iar locuitorii profită că se află la doc pentru a se reîntâlni cu prieteni sau pentru a bea o cafea. Internetul nu rezolvă toate problemele: atunci când sunt furtuni iarna şi când nu există curent mai multe zile, locuitorii sunt încântaţi să poată citi o carte. 

Barca-bibliotecă rămâne între 30 de minute şi o oră jumătate pe insulă, înainte de a pleca către următoarea insulă. Şi, în fiecare săptămână, între 250 şi 300 de persoane urcă la bordul ambarcaţiunii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.