Două activiste de mediu au fost arestate la Stockholm, după ce au acoperit cu vopsea roşie un tablou al artistului francez Claude Monet şi şi-au lipit mâinile de ramă, a anunţat miercuri Muzeul Naţional al Suediei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Femeile, cu vârsta în jur de 25 şi 30 de ani, au fost arestate”, a spus poliţia. Organizaţia Återställ Våtmarker ("Restauraţi zonele umede") şi-a revendicat acţiunea, potrivit AFP.

Pictura, intitulată "Le Jardin de l'artiste à Giverny", a fost expusă la muzeu în cadrul expoziţiei „Le Jardin”.

Tabloul este „examinat de echipa de conservare a muzeului pentru a vedea dacă a fost deteriorat”, a spus muzeul într-un comunicat. Potrivit purtătorului său de cuvânt, Hanna Tottmar, echipa speră să aibă „mai multe informaţii” pe acest subiect până joi. În prezent, expoziţia este închisă publicului.

Într-un videoclip, transmis de colectivul de mediu Återställ våtmarker - echivalentul suedez al Last Renovation - cele două activiste spun că „situaţia climatică este urgentă!” şi „sănătatea noastră este ameninţată!”.

Într-un interviu acordat AFP, organizaţia a acuzat guvernul suedez că nu şi-a respectat angajamentele internaţionale în ceea ce priveşte politica de mediu. "Ar trebui să ne reducem emisiile cu 31%. Dar emisiile noastre continuă să crească. Este scandalos", a declarat Helen Wahlgren, purtătoarea de cuvânt a grupului.

Colectivul ecologic Återställ våtmarker nu este la prima intervenţie publică. Activiştii perturbaseră deja o reprezentaţie a cântăreţei Loreen, câştigătoare a Eurovision în 2023, în timpul festivalului Melodifestivalen din februarie şi au întrerupt finala "Dancing with the stars" la sfârşitul lunii mai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.