Adrian Curaj, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, a declarat marţi pentru agenţia de presă News.ro că a donat 450 de lei în cadrul campaniei de subscripţie publică pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am donat 450 de lei, echivalentul a o sută de euro”, a spus Adrian Curaj.

Startul oficial al campaniei de subscripţie publică pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi a fost dat pe 11 aprilie, după ce conturile la cele şase bănci comerciale şi la Trezoreria statului au fost deschise pe 8 aprilie.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat că a făcut prima donaţie, în valoare de 100 de euro.

”Am apreciat faptul că Ministerul Culturii oferă posibilitatea celor care iubesc arta şi ţin la identitatea noastră culturală să contribuie, printr-un proces de subscripţie publică, la achiziţionarea sculpturii «Cuminţenia Pământului». Am ales să fac, la rândul meu, o donaţie, convins fiind că efortul fiecăruia dintre noi va conta în încercarea de a aduce opera lui Brâncuşi în circuitul public românesc, oferind astfel acces la una dintre primele sculpturi moderne din lume”, a scris ministrul Adrian Curaj, marţi, pe contul său de Facebook.

Ministerul Culturii efectuează, în prezent, procedura de selecţie a agenţiilor de publicitate care doresc să se implice în această campanie pro-bono, din care trebuie să se strângă 6 milioane de euro, până în 30 septembrie.

”Până acum s-au strâns 22.000 de euro, potrivit primelor date. Este destul de bine, având în vedere faptul că nu a început campania de promovare propriu-zisă”, a declarat Alexandru Gabor, coordonatorul biroului de presă al Ministerului Culturii, pentru News.ro.

Sumele pot fi donate în conturile anunţate, până la data de 30 septembrie 2016 sau până la concurenţa sumei echivalente în lei a 6 milioane de euro, dacă această situaţie intervine înainte de împlinirea termenului.

Eventualele sume donate care depăşesc valoarea de 6 milioane de euro pot fi folosite, în 2016, pentru asigurarea conservării, restaurării şi punerii în valoare a operei, se mai precizează în Ordonanţa Guvernului. 

În situaţia în care, pe 31 octombrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra ”Cuminţeniei Pământului”, sumele colectate vor fi restituite donatorilor.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat, pe 16 martie, pe pagina sa de Facebook, că proprietarii operei lui Constantin Brâncuşi au acceptat oferta de 11 milioane de euro, din care Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, restul, prin subscripţie publică naţională.

Sculptura "Cuminţenia Pământului" se află, din noiembrie 2014, expusă la Muzeul Cotroceni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.