Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au părăsit, joi, hotelul din Wuhan unde au fost în carantină două săptămâni, înainte de a-şi începe ancheta în China despre originea noului coronavirus, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O echipă AFP a putut urmări de la distanţă zece anchetatori care au urcat într-un autocar care i-a aşteptat la ieşirea din hotel. Vehiculul a plecat către o destinaţie necunoscută în oraşul unde a apărut Covid-19 la sfârşitul anului 2019.                

Experţii instituţiei intenaţionale au sosit la Wuhan pe 14 ianuarie, dar au fost nevoiţi să stea în carantină. 

Misiunea lor ar trebui să dureze câteva săptămâni. Din 11 februarie, în China  va începe un lung concediu pentru Anul Nou Lunar. 

Ancheta, pe care China a întârziat să o organizeze mai mult de un an, este extrem de sensibilă pentru regimul comunist care încearcă să evite orice responsabilitate privind declanşarea epidemiei. 

Experţii guvernului chinez au explicat în primă fază că epidemia a apărut într-o piaţă din Wuhan, unde se vând animale vii sălbatice. Dar mass-media chineze, controlate de Partidul Comunist la putere, au renunţat la această teorie pentru alta, nedemontată, potrivit căreia virusul ar fi fost importat în China, în special prin importul de carne congelată. 

"Toate ipotezele sunt pe masă. Este clar că este prea devreme să ajungem la o concluzie despre locul în care a apărut virusul, fie că e în China, fie în afara ei", a declarat săptămâna trecută, la Geneva, Michael Ryan, director OMS pe probleme de urgenţă sanitară.              

Atunci când OMS a fost acuzată de Donald Trump că ascultă ordinele Beijingului, noua administraţie amerciană a pledat miercuri pentru o anchetă internaţională "profundă şi clară".          

''Este imperativ să ajungem la baza lucrurilor în apariţia pandemiei în China'', a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe Jen Psaki. Statele Unite ''susţin o anchetă internaţională care în opinia noastră trebuie să fie profundă şi clară''. Washington va evalua "credibilitatea raportului de anchetă îndată ce va fi terminat", a avertizat ea.          

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.