O sondă japoneză s-a întors cu succes pe Pământ cu mostre prelevate de pe cel mai îndepărtat asteroid, care ar putea să ne ofere informaţii despre naşterea universului, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sonda Hayabusa-2 a fost lansată în 2014 şi a prelevat anul trecut 100 de miligrame de particule de pe asteroidul Ryugu, situat la 300 de milioane de kilometri de Pământ. 

Oamenii de ştiinţă speră ca aceste eşantioane, închise într-o mică capsulă care a ajuns pe Pământ în noaptea de sâmbătă spre duminică, vor furniza indicii despre naşterea Sistemului Solar acum 4,6 miliarde de ani. 

Compoziţia corpurilor cereşti mari precum Terra s-a schimbat radical după formarea lor, din cauza temperaturii şi a presiunii, spre deosebire de ale asteroizilor, mult mai mici, a explicat şeful misiunii Makoto Yoshikawa.

"Ne gândim că substanţele de acum 4,6 miliarde de ani încă se mai găsesc acolo". Prezenţa eventualelor materii organice ar putea să ne ofere date despre cum a apărut viaţa pe Pământ, a adăugat el. 

Capsula cu mostre a pătruns în atmosfera terestră puţin înainte de ora 2.30 dimineaţa, ora Japoniei, creând pe cer o urmă asemănătoare unei stele căzătoare.              

Acest mic container s-a separat de sondă sâmbătă şi agenţia spaţială japoneză JAXA a declarat duminică dimineaţă că a fost recuperată datorită balizelor din deşertul Woomera (sudul Australiei).   

"După şase ani de călătorie spaţială, am fost capabili să aducem o cutie cu comori în această dimineaţă", a declarat şeful proiectului              Yuichi Tsuda într-o conferinţă de presă.

Jumătate din materia adunată va fi împărţită între JAXA, NASA şi organizaţii internaţionale iar restul va fi păstrat pentru studii viitoare, pe măsura progreselor tehnologiei analitice. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.