Expoziţia „Semper Uniti. Centenarul Desăvârşirii Unităţii Naţionale” este deschisă, începând de vineri, la Muzeul Naţional de Istorie a României, şi va putea fi vizitată săptămânal, de miercuri până duminică, în intervalul orar 09:00 - 17:00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia este realizată în parteneriat cu mai multe instituţii muzeale şi culturale din ţară şi din Republica Moldova, dar şi colecţionari privaţi, şi prezintă momentele şi personalităţile care au făcut posibilă realizarea Unirii prin intermediul documentelor şi al obiectelor reprezentative pentru acest moment istoric crucial.

Prima parte a expoziţiei urmăreşte etapele cele mai importante ale „călătoriei” începute odată cu Unirea de la 1600, continuată cu Unirea Principatelor, Războiul de Independenţă, cu Primul Război Mondial, culminând cu Marea Unire.

Un loc important este acordat relaţiilor dintre românii din Regat şi cei din teritoriile aflate în componenţa imperiilor vecine.

O parte importantă a expoziţiei este dedicată războiului pentru desăvârşirea unităţii naţionale şi evenimentelor din anul 1918. Fiecare moment - unirea Basarabiei, unirea Bucovinei, unirea Transilvaniei - beneficiază de câte un nucleu expoziţional, în cadrul căruia sunt prezentate etapele şi personalităţile care au contribuit la desăvârşirea unităţii naţionale.

Sunt prezentate obiecte personale ale unora ca Pantelimon Halippa şi Ştefan Cicio Pop, şi ale unor instituţii sau organizaţii precum gărzi naţionale, delegaţii care au participat la Adunarea Naţională de la Alba Iulia - steagul locuitorilor din Lupşa, Rezoluţia Marii Adunări Naţionale şi împuternicirile delegaţilor românilor pentru Marea Adunare. 

Inaugurarea expoziţiei a avut loc joi, într-un cadru solemn, la sediul muzeului, în prezenţa unor înalţi oficiali români şi reprezentanţi ai Corpului Diplomatic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.