Statuia "Mica Sirenă" de la Copenhaga, cel mai cunoscut monument din Danemarca, a fost "vandalizată", a anunţat vineri Poliţia daneză, citată de Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Mica Sirenă a fost vandalizată în această dimineaţă. O persoană necunoscută a scris cuvintele "peşte rasist". Am deschis o anchetă", a transmis pentru AFP Poliţia din Copenhaga. 

Pentru Ane Grum-Schwensen, specialist al operei lui Hans Christian Andersen, întrebată de televiziunea publică TV2, povestea "Mica Sirenă" nu conţine aluzii rasiste. 

În contextul manifestaţiilor antirasiste în lume ca urmare a morţii americanului George Floyd, monumentele şi statuile care au legătură cu istoria colonială a numeroase ţări din lume se află în centrul unei polemici memoriale. 

În ultimele săptămâni, mai multe statui s-au aflat în centrul actelor de vandalism în Danemarca, în special cea a misionarului danez în Groenlanda, Hans Egede, care a participat la colonizarea insulei arctice în secolul XVIII, dar şi cea a lui Mahatma Gandhi sau a regelui Danemarcei Christian IV.

"Mica Sirenă" a fost deja vandalizată de mai multe ori: capul i-a fost furat de două ori (în 1964 şi în 1998), unul dintre braţe i-a fost tăiat în 1984. În ianuarie, mesajul "Free Hong Kong" a fost pictat pe piatra sa, referire la mişcarea de contestare lansată în 2019 contra puterii centrale de la Beijing. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.