Statuia "Mica Sirenă" de la Copenhaga, cel mai cunoscut monument din Danemarca, a fost "vandalizată", a anunţat vineri Poliţia daneză, citată de Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Mica Sirenă a fost vandalizată în această dimineaţă. O persoană necunoscută a scris cuvintele "peşte rasist". Am deschis o anchetă", a transmis pentru AFP Poliţia din Copenhaga. 

Pentru Ane Grum-Schwensen, specialist al operei lui Hans Christian Andersen, întrebată de televiziunea publică TV2, povestea "Mica Sirenă" nu conţine aluzii rasiste. 

În contextul manifestaţiilor antirasiste în lume ca urmare a morţii americanului George Floyd, monumentele şi statuile care au legătură cu istoria colonială a numeroase ţări din lume se află în centrul unei polemici memoriale. 

În ultimele săptămâni, mai multe statui s-au aflat în centrul actelor de vandalism în Danemarca, în special cea a misionarului danez în Groenlanda, Hans Egede, care a participat la colonizarea insulei arctice în secolul XVIII, dar şi cea a lui Mahatma Gandhi sau a regelui Danemarcei Christian IV.

"Mica Sirenă" a fost deja vandalizată de mai multe ori: capul i-a fost furat de două ori (în 1964 şi în 1998), unul dintre braţe i-a fost tăiat în 1984. În ianuarie, mesajul "Free Hong Kong" a fost pictat pe piatra sa, referire la mişcarea de contestare lansată în 2019 contra puterii centrale de la Beijing. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.