Prima premieră a anului la Teatrul Excelsior (singurul teatru din Bucureşti dedicat adolescenţilor şi tinerilor) este spectacolul "Pterodactili" de Nicky Silver, o producţie în regia lui Radu Iacoban şi scenografia lui Tudor Prodan. Primele reprezentaţii vor avea loc în 9, 10, 11 februarie, de la ora 19:00, în Sala "Ion Lucian" a teatrului (Strada Academiei 28).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pterodactili" de Nicky Silver este un text care se joacă în premieră pe ţară şi primul spectacol pe care Radu Iacoban îl montează la Teatrul Excelsior din Bucureşti.

"Pterodactili e o comedie dementă despre oameni certaţi cu propriile identităţi. Textul, care pare scris de un fiu obraznic al lui Ionesco, e plin de non sequitur-uri şi clişee care curg atât de natural, încât te trezeşti întrebându-te dacă ce vezi e o comedie sau un cringefest. La fel ca în viaţă, personajele vorbesc între ele dar nu se ascultă niciodată, şi tot la fel ca în viaţă, se ascund în citadela minţii lor, îşi creează proiecţii sau rămân blocate în trecut, refuzând cu încăpăţânare să vadă realitatea imediată. Spectacolul nu e nici comedie spumoasă, nici comedioară, e o poveste grotescă de familie. Ce legatură are asta cu pterodactilii din titlu? Ne-am dori foarte mult să vă lămurim, dar…", declară Radu Iacoban, regizorul spectacolului. 

Alături de Radu Iacoban (regie) şi Tudor Prodan (scenografie), din echipa de creaţie a spectacolului fac parte şi Aida Šošić (muzică) şi Cristian Şimon (lighting design).

Distribuţia spectacolului este alcătuită din actorii Teatrului Excelsior: Dan Pughineanu, Mihaela Trofimov, Ioana Niculae, Alex Popa, Doru Bem.

"Pterodactili este un spectacol care e mereu la graniţa dintre absurd şi realitate, dintre comic şi tragic, dintre verosimil şi incredibil. Cine ar fi crezut că observând o familie disfuncţională care se destramă sub ochii noştri, vom ajunge, râzând, să ne întrebăm care e soarta omenirii", spune actorul Dan Pughineanu. 

"Se spun lucruri serioase în acest spectacol, pe alocuri şocante, dar apar mereu în forme atât de neprevăzute şi pline de umor, încât aproape că te poţi întreba dacă nu cumva ţi s-a părut. Am ajuns împreună cu Radu la un stil de joc alert, unde jonglăm cu gesturi mari şi reacţii care ne obligă să fim mereu conectaţi între noi, mereu “la prindere” şi să ne luăm cu atât mai mult în serios pentru a definitiva situaţiile. Rolul Emma Duncan mi-a propus o libertate de joc copleşitoare, pe care sper că reuşesc să o gestionez şi cu care sunt conştientă că nu mulţi actori se întâlnesc", a declarat actriţa Ioana Niculae.

Regizor, actor şi dramaturg, Radu Iacoban a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" Bucureşti cu studii de licenţa şi master în actorie şi regie. Alături de scenograful Tudor Prodan şi de compozitoarea Aida Šošić, semnează regia a peste 30 de spectacole în teatrele de stat şi independente din România. Este angajat la Teatrul Mic din Bucureşti şi la Teatrul Naţional din Timişoara, iar în 2022 a fost nominalizat la Premiul pentru cea mai bună regie, în cadrul Galei UNITER, pentru spectacolul Viţelul de aur de Ilf şi Petrov, realizat la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila.

Spectacolele sale abordează teme şi poveşti variate, cu o miză preponderentă pe arta actorului. Actorii prezenţi în distribuţiile spectacolelor a căror regie o semnează au fost premiaţi si nominalizaţi la cele mai importante premii oferite de breasla teatrală: Ana Ularu, Emilia Dobrin, Ion Rizea, Ovidiu Ghiniţa, Răzvan Vicoveanu.

Tudor Prodan a urmat cursuri în cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” Bucureşti, secţia Design Interior, Arhitectură şi Tehnologie şi Arhitectură. Din 2009 profesează ca scenograf atât în teatrul independent cât şi în cel de stat. A colaborat cu mai mulţi regizori dintre care Radu Afrim, Vlad Massaci, Florin Piersic jr. Are la activ două expoziţii de grafică şi a semnat visual-ul mai multor spectacole dintre care In Event of Moone Disaster (unteatru), Viaţa şi moartea lui Richard 2 (Teatrul Mic Bucureşti), Când ploaia se va opri (Teatrul Mic Bucureşti), Creştini (Teatrul Regina Maria Oradea). Alături de Alex Halka, a semnat regia şi animaţia scurt-metrajului Familiar feeling,prezentat în cadrul Anim’est 2022.

Spectacolul "Pterodactili" este cea de-a 23-a colaborare cu regizorul Radu Iacoban. 

Biletele se pot achiziţiona atât online, direct din site-ul www.teatrul-excelsior.ro cât şi în format fizic, de la casa de bilete a teatrului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.