Spectacolul „Gardenia”, după o piesă semnată de Elżbieta Chowaniec în care patru generaţii de femei îşi spun povestea de la 33 de ani, va avea premiera joi şi vineri la Sala Studio a Teatrului Odeon.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zoltán Balázs semnează regia, iar decorul spectacolului a fost realizat de Constantin Ciubotariu şi costumele, de Andrada Chiriac.

Din distribuţie fac parte Antoaneta Zaharia, Paula Niculiţă, Simona Popescu şi Mădălina Ciotea.

Biltele costă 30 şi 15 lei. Reprezentaţii vor începe de la ora 19.30.

 

„Gardenia” surprinde patru generaţii de femei din aceeaşi familie, care se confruntă cu tiparele comportamentale, constrângerile şi moştenirea genetică. Toate îşi spun povestea la aceeaşi vârstă, 33 de ani, şi trec prin frământările istoriei începând cu Al Doilea Război Mondial şi până în prezent.

Alături de actriţele Antoaneta Zaharia şi Paula Niculiţă, care fac parte din trupa teatrului de peste 15 ani, vor urca pe scena Odeonului pentru prima oară noile actriţe angajate Simona Popescu şi Mădălina Ciotea.

Autoarea poloneză Elżbieta Chowaniec s-a născut la Cracovia, în 1982. Este dramaturg, scenarist, autor de piese de teatru pentru adulţi şi copii. A absolvit Producţie de Film şi TV la Facultatea de Film din Katovice, Scenaristică la Facultatea de Film din Łódź şi Jurnalism la Universitatea din Varşovia. A urmat Şcoala de Scriere Dramatică de la Laboratorul de Dramaturgie din Varşovia. A participat la numeroase workshop-uri şi seminarii de scriere dramatică susţinute de autori ca Mark Ravenhill, Nikolaj Kolada şi Ivan Vîrîpaev.

„Gardenia” este prima ei piesă şi a fost montată în 2007 la Teatrul Dramatic din Varşovia, unde se află şi astăzi în repertoriu. A fost tradusă în numeroase limbi şi produsă în Ungaria, Slovacia, Rusia şi România. În cei 11 ani de la debut, piesele şi adaptările sale au avut peste 20 de premiere.

Regizorul Zoltán Balázs s-a născut la Cluj, în 1977. A absolvit secţiile de actorie şi de regie de la Universitatea de Teatru şi Film din Budapesta. A participat la mai multe workshop-uri internaţionale, cum ar fi cele cu Anatoli Vasiliev şi Josef Nadj la Avignon. A studiat cu Robert Wilson la Paris şi a absolvit şi cursul de regie al Uniunii Teatrelor Europene de la Stuttgart. În 2001, a fondat unul dintre cele mai importante teatre independente din Budapesta, Teatrul Maladype, al cărui director artistic este în prezent. Zoltán Balázs este o prezenţă constantă la festivaluri şi teatre din toată lumea – nu numai cu compania sa, ci şi ca regizor. A montat în Statele Unite, Franţa, Germania, Slovenia, Slovacia şi România.

Spectacolul „Gardenia” este produs în cadrul proiectului european „Fabulamundi. Playwriting Europe”, ajuns la a treia ediţie, cofinanţat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene 2017-2020.

 

În cadrul acestui proiect, la Teatrul Odeon au fost realizate în perioada 2012-2016, opt spectacole lectură din dramaturgia tuturor ţărilor partenere. Piesele traduse au fost publicate în 2015 şi 2016 în volumele „Dramaturgie italiană contemporană” şi „Dramaturgie europeană contemporană”, la editura Cheiron şi Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”.

„Kepler-438b” a fost prima producţie realizată în cadrul acestui proiect.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.