Cel mai recent titlu al stagiunii de teatru de la ARCUB, „Anatomii ale dorinţei” reinterpretează teatrul shakesperean dintr-o perspectivă originală, semnată de regizoarea Irina Alexandra Banea. Spectacolul este o coproducţie ARCUB, realizată cu sprijinul Expo Arte şi al editurii Tracus Arte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avanpremiera spectacolului va avea loc pe 23 octombrie, iar premiera pe 24 octombrie, de la ora 19.00, pe scena Sălii Mari de la ARCUB.

Biletele pentru reprezentaţia de duminică, 24 octombrie, au fost puse în vânzare şi se pot comanda de pe site-ul arcub.ro.

După un debut regizoral premiat şi bine primit de critici, Irina Alexandra Banea propune publicului de teatru un spectacol inovator, după textele Othello, Macbeth şi Julius Caesar de William Shakespeare, cu o distribuţie tânără, formată din nume ale noii generaţii de actori – Andreea Coff şi Denis Hanganu şi completată de participarea dansatorului şi coregrafului Momo Sanno.

Dramele lui Macbeth, Othello şi Julius Caesar sunt prezentate publicului de teatru nu din perspectiva actului violent, care defineşte, în mod clasic, cele trei tragedii shakespeareane, ci din perspectiva dorinţei de purificare. „<<Anatomii ale dorinţei>> ar fi putut fi un spectacol despre mecanismele violenţei în lupta pentru dragoste - Othello, pentru putere - Macbeth, sau pentru idealuri abstracte - Julius Caesar. Dar anul 2020 a condensat şi partial suspendat ideea de violenţă. Pentru un timp, frica a înlocuit dorinţa de atac. Pentru un timp, singurul gest care ne-a ancorat în realitatea imediată a fost spălatul mâinilor şi igienizarea lucrurilor din jur. Un gest curent capătă deodată valori mitice şi obsedante. Trei scene Shakespeare sunt legate prin raportarea la gestul eşuat al purificării. Acţiunea de igienizare a actului violent este, evident, o creaţie eşuată”, spune Irina Alexandra Banea.

Deţinătoare a unui Premiu de Excelenţă în Cultură la Gala Premiilor Municipiului Bucureşti pentru Artă şi Cultură, Irina Alexandra Banea debutează, în 2016, pe scena Space Studio a Teatrului Bulandra cu spectacolul de licenţă „Incendii” după un text devastator de Wajdi Mouawad, cu care tânăra regizoare atrage atenţia criticii. 

Biletele pentru reprezentaţia din 24 octombrie pot fi achiziţionate online, de pe arcub.ro, sau de la Casa de bilete ARCUB, din Strada Lipscani, nr. 84-90. Preţ: 50 lei (Categoria I). Elevii, studenţii şi pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 35 lei (Categoria II).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.