Spaţiile Muzeului Naţiona de Artă Contemporană (MNAC) se transformă pentru a le oferi refugiaţilor câteva momente de linişte, activităţi pentru copii, donaţii, locuri de întâlnire cu cei apropiaţi şi chiar oportunităţi profesionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De regulă, cei care trec pragul MNAC se relaxează la cafeneaua muzeului între două ture prin expoziţii. În aceste vremuri dramatice, refugiaţii din Ucraina se pot relaxa aici între două decizii importante pentru viaţa lor: „Am transformat Cafeneaua MNAC în spaţiu comunitar, cu acces la internet, băuturi calde şi gustări gratuite”, transmite instituţia.

„Oricine ajunge la muzeu îi poate însenina ziua celui care vine aici în urma lui. Fiecare vizitator care se bucură de produsele din cafenea este încurajat să contribuie, la rândul său, cu ce poate fi de ajutor: ceai, cafea, biscuiţi, ciocolată, snack-uri”, spun reprezentanţii MNAC.

Spaţiul comunitar MNAC funcţionează între orele de vizitare ale muzeului, de miercuri-duminică, între 11.00-18.00. Accesul refugiaţilor în muzeu este gratuit.

MNAC - Centru de colectare a ajutoarelor 

MNAC susţine iniţiativa umanitară Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Bucureşti #Haicuautocarul. Muzeul a amenajat în spaţiile sale un centru de colectare a ajutoarelor umanitare. Acestea pot fi lăsate la sediul nostru luni-marţi în intervalul 9:00-16:30 şi de miercuri-duminică între 11:00-17:30.

Donaţiile sunt redirecţionate către autocarele OAR, care pleacă încărcate cu ajutoare şi apoi transportă refugiaţi de la punctele de trecere a frontierei, tabere de refugiaţi, centre de triere şi tranzit. O parte din echipa MNAC, cu experienţă în interacţiunea cu copiii, îi însoţeşte pe voluntarii OAR la graniţă.

Donatorii vor beneficia de intrare gratuită la muzeu, de miercuri până duminică, inclusiv.

Sprijin profesional pentru comunitatea artistică din Ucraina 

Artiştii, curatorii, muzeografii şi conservatorii interesaţi de o experienţă profesională în România vor găsi la noi resurse logistice, sprijin uman şi un spaţiu de lucru.

Oferim suport pentru  transfer de la oricare punct de trecere a frontierei şi găzduire pentru obiecte şi colecţii de artă de la instituţii de stat sau private (în baza documentelor doveditoare necesare) şi contracte de muncă temporare pentru cercetători, arhivari, conservatori, experţi în restaurare, custozi, pe baza CV-ului.

MNAC - Hub pentru muncă şi relaxare 

MNAC devine un mediu prietenos pentru muncă şi întâlniri în spaţiul bibliotecii noastre şi al Centrului de Cercetare. Muzeul oferă facilităţi colaborative pentru muncă, puncte de întâlnire pentru reuniuni de familie şi prieteni, spaţii de educaţie şi relaxare pentru copii. Asigurăm mobilier, wi-fi, asistenţă pentru stabilirea de contacte, băuturi calde şi gustări.

Programele de creativitate prin artă vor fi susţinute în limbile română şi engleză, iar educatorii şi lucrătorii noştri sociali sunt gata să lucreze cu copiii şi adulţii din Ucraina.

Echipa mobilă MNAC sprijină educaţia 

În cadrul unui parteneriat MNAC cu Fundaţia Estuar generat de contextul actual, Adrian Socol, psihoterapeut şi formator în cadrul Institutului SPER, a discutat cu echipa muzeului, pe care a consiliat-o în materie de situaţii de criză şi gestionarea interacţiunilor cu grupurile de refugiaţi din Ucraina.

Echipa mobilă de educatori muzeali MNAC este pregătită să ofere sprijin, cu ateliere pentru copii, iniţiativelor societăţii civile care îi ajută pe refugiaţi.

MNAC - Un spaţiu de refugiu pentru seniori 

Muzeul se va transforma şi într-un punct de întâlnire pentru persoanele în vârstă care ajung la Bucureşti. „Transmitem către iniţiativele umanitare care intră în contact cu vârstnicii faptul că putem oferi un spaţiu de întâlnire sigur la MNAC. De asemenea, putem crea un program special pentru ei la MNAC, oferindu-le un loc în care să-şi petreacă mai suportabil timpul”, se arată în comunicatul MNAC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.