Compania americană SpaceX a lansat pentru prima dată în istoria sa, luni, cu o zi mai târziu decât era prevăzut, un vehicul spaţial de tip cargo ce are la bord un satelit-spion al armatei americane, denumit NROL-76, informează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin această lansare, compania SpaceX a ”spart” monopolul deţinut în ultimii 10 ani de alianţa Lockheed Martin-Boeing în domeniul lansărilor de sateliţi pentru armata americană.

O rachetă din clasa Falcon 9 a decolat de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida, luni, la ora 11.15 GMT (14.15 GMT). Racheta are la bord o încărcătură secretă ce aparţine National Reconnaissance Office (NRO), o agenţie a serviciilor secrete din Statele Unite specializată în lansări de sateliţi-spion.

Niciun detaliu nu a fost divulgat presei despre conţinutul rachetei şi rolul acelui satelit, întrucât misiunea este clasificată în categoria ”secretelor militare”.

Lansarea era prevăzută iniţial duminică, însă a fost amânată cu doar câteva secunde înainte de decolarea rachetei, din cauza ”unei probleme la nivelul unui senzor”, au explicat reprezentanţii companiei SpaceX, deţinută de miliardarul Elon Musk.

Acel senzor a fost în cele din urmă înlocuit.

Luni, la aproximativ 10 minute după lansare, primul etaj al rachetei a reuşit să revină pe Terra şi a efectuat o aterizare controlată, în poziţie verticală, în interiorul bazei de la Cape Canaveral.

Este pentru a patra oară când SpaceX reuşeşte această manevră, concepută pentru recuperarea pe uscat a unui modul al rachetei Falcon 9. 

SpaceX a intentat în 2014 un proces împotriva armatei americane, pentru a contesta monopolul deţinut în domeniul lansărilor de sateliţi militari - domeniu care ţine de siguranţa naţională - de United Launch Alliance, un join-venture între giganţii industriei aeronautice americane, Boeing şi Lockheed Martin.

SpaceX va trebui să onoreze alte două contracte pentru aviaţia americană, inclusiv plasarea pe orbită a unor sateliţi din reţeaua GPS.

Compania SpaceX lansează cu regularitate capsule de tip cargo în misiuni de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) şi lucrează în prezent la fabricarea unei capsule care va putea să transporte echipaje de astronauţi pe orbita Terrei, începând din 2018.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.