„Single-use” a fost desemnat miercuri de Collins Dictionary drept cuvântul anului, după ce folosirea termenului a crescut de patru ori începând cu 2013, demonstrând o grijă tot mai mare pentru sustenabilitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primele zece cuvinte ale anului alese de Collins Dictionary au legături cu mişcarea #MeToo, Brexit, Cupa Mondială şi mediul înconjurător.

„Single-use” descrie obiecte „a căror răspândire necontenită este de vină pentru distrugerea mediului şi afectarea lanţului trofic”, potrivit Collins, citat de AFP.

Un alt cuvânt legat de mediu şi problemele ce îl privesc este „plogging” - un exerciţiu fizic la modă în Scandinavia ce combină alergarea cu adunatul de gunoaie.

„Vegan”, persoană ce nu consumă produse animale, a devenit un stil de viaţă destul de întâlnit, aşadar termenul a fost inclus în listă.

În lista Collins a intrat şi „Me Too”, mişcarea activistă ce caută să eradicheze hărţuirea sexuală. Inspirate de Brexit - cuvântul anului 2016 - au fost „backstop” (sistem ce va fi folosit dacă nu sunt stabilite alte dispoziţii) şi „gammon” (folosit pentru a descrie un fel de carne de porc, acum el este folosit pentru a descrie abuzul faţă de susţinătorii Brexit).

„Whitewash" - distribuirea unui actor caucazian în rolul unui minoritar etnic, „gaslight” - manipularea celorlalţi, deseori a partenerului de viaţă, prin oferirea de informaţii false, „VAR” a fost inspirat de Cupa Mondială şi reprezintă abrevierea pentru „video assistant referee” (arbitraj video).

Ultimul intrat în lista celor zece este „floss” - stil de dans.

Lista va fi adăugată versiunii online a dicţionarului şi va fi introdusă şi în viitoarea ediţie imprimată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.