Fleet Street din Londra, ce a găzduit de-a lungul ultimelor secole câteva mii de reporteri, editori şi tipografi care lucrau pentru cele mai mari publicaţii naţionale din Marea Britanie, dar şi pentru publicaţii internaţionale şi regionale, a fost părăsită, vineri, de ultimii doi jurnalişti care mai lucrau acolo, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi jurnalişti au părăsit Fleet Street după ce ziarul scoţian Sunday Post şi-a închis biroul în Londra.

”Este o zi mult mai tristă pentru jurnalism decât este pentru mine personal. Jurnalismul a dispărut din Fleet Street”, a spus Darryl Smith, în vârstă de 43 de ani, unul dintre ultimii doi jurnalişti care au părăsit Fleet Street.

Fleet Street a devenit sinonimă cu activitatea editorială încă din anii 1500, când Wynkyn de Worde a deschis o tiparniţă. Primul cotidian care şi-a deschis biroul pe această stradă, Daily Courant, a fost lansat în anul 1702.

Fleet Street a fost cunoscută însă şi sub numele de ”Strada Ruşinii”, după ce tabloidele britanice şi-au deschis reprezentanţe pe această stradă.

În umbra Catedralei St Paul, strada este localizată ideal pentru jurnalişti, fiind aflată foarte aproape de districtul financiar al oraşului, Royal Courts of Justice şi politicienii de la Westminster.

”Orice persoană interesată de jurnalism realizează că Fleet Street este inima acestei activităţi”, a spus mogulul Rupert Murdoch în anul 1969, când a cumpărat tabloidul News of the World.

Totuşi, în anul 1986, Murdoch a mutat ziarele, între care, până atunci, s-au numărat şi The Times şi The Sunday Times, precum şi tabloidul The Sun, în estul Londrei, unde tehnologia a înlocuit vechile tiparniţe.

În trei ani, toate celelalte ziare naţionale au încercat să reducă costurile într-o industrie decimată de expansiunea internetului. De exemplu, jurnaliştii agenţiei de presă Reuters şi-au părăsit demult sediul de la numărul 85, care a fost transformat într-un restaurant.

În prezent, pe Fleet Street, unde obişnuiau să se audă sunetul maşinilor de scris, îşi desfăşoară activitatea bancheri şi contabili. 

”În mare parte, sunt bancheri acum. Nici măcar nu sunt sigur că oamenii de aici cunosc istoria străzii”, a spus Smith, care a început să lucreze în Fleet Street la vârsta de 18 ani.

Colegul său alături de care părăseşte Fleet Street, este Gavin Sheriff, în vârstă de 54 de ani, care a început să lucreze pe această stradă în urmă cu 32 de ani.

”Îmi amintesc că mergeam pe stradă şi mă minunam de camioanele uriaşe încărcate cu role mari de hârtie de ziar, care încercau să ajungă în locuri precum The Sun, pentru a tipări ziarele”, a povestit el.

”Când intrai în redacţie simţeai că intri într-un loc ceva mai special. Era o încăpere plină de fum. Nu puteai să vezi dintr-un capăt al camerei în altul, plin de oameni care lucrau de zor la maşini de scris şi se luptau să obţină informaţii prin linii telefonice proaste”, a mai spus jurnalistul.

Deşi ocupanţii Fleet Street aveau o bună reputaţie pentru adresarea unor întrebări serioase şi pertinente autorităţilor, ei erau la fel de renumiţi pentru consumul crescut de alcool în puburi locale. Fiecare publicaţie avea un pub preferat.

În prezent, există puţine lucruri care să amintească trecutul străzii. Biserica sa istorică, St Bride's, rămâne căminul spiritual al jurnalismului britanic şi a fost locul în care Murdoch şi-a oficializat mariajul cu modelul Jerry Hall, notează Reuters.

”Am fost foarte conştienţi că am fost ultimii doi jurnalişti de aici. Cred că este o pagină de istorie tristă. Îmi iubesc profesia, iubesc istoria Fleet Street şi mă bucur că am lucrat aici”, a spus Smith.

Pe de altă parte, Sheriff este de părere că jurnalismul trebui să evolueze. ”Se întâmplă să ne aflăm la sfârşitul unui paragraf, în timp ce rămân de scris alte paragrafe şi capitole”, a explicat el. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.