Seria de dialoguri video „Ce auzim când ascultăm muzică?”, 18 filme scurte cu actorul Marius Manole şi muzicianul Paul Ilea, a fost lansată, miercuri, pe aplicaţia Culturesc 100 şi pe canalul YouTube al Concursului şi Festivalului „George Enescu”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Muzicianul Paul Ilea şi actorul Marius Manole abordează, în cele 18 episoade, teme de bază în formarea unui ascultător avizat de muzică. Proiectul îşi propune să ofere câteva instrumente utile celor care vor să îşi dezvolte „ascultarea critică” a muzicii clasice, urechea şi simţul artistic. 

Sunt tratate, într-o abordare relaxată, subiecte diverse: de la perioadele muzicale şi compozitorii reprezentativi la structurile de compoziţie în muzica clasică şi diferenţele dintre ele, structurarea unei orchestre simfonice şi rolul diferitelor partide, partitura şi rolul dirijorului, tema muzicală şi dezvoltarea ei, elemente de tehnică şi stilistică ale interpreţilor, audiţia şi sala de spectacol, expresivitatea şi prezenţa scenică.

Seria include, de asemenea, interviuri cu interpreţi români, laureaţi ai Concursului Internaţional „George Enescu”, care dezvăluie abordarea personală a interpretării muzicale şi exprimarea artistică.

Violoniştii Alexandru Tomescu şi RemusAzoiţei, pianistul Viniciu Moroianu sunt artiştii care au acceptat săîmpărtăşească din experienţa lor directă de concurenţi şi de juraţi ai Concursului Internaţional „George Enescu”. Li se alatură arhitectul de sunet Cosmin Gherghinoiu, cu un dialog despre acustică.

„Aşa cum gândirea critică este un instrument esenţial pentru a putea argumenta coerent, «ascultarea critică» formează înţelegerea, propune o experienţă muzicală mai bogată, mai plină de sens. «Ce auzim când ascultăm muzică?» doreşte să dezvolte această «ascultare critică», atrage atenţia asupra artei interpretului şi aşază câteva categorii de bază în cultura unui meloman. Ne dorim ca, astfel, să încurajăm publicul să se apropie de sala de concurs şi să urmărească mai avizat tinerii artişti din competiţie”, spune Mihai Constantinescu, directorul Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”.

Seria de 18 videoclipuri corespunde numărului de ore de muzică din programa anuală de liceu şi poate fi utilizată individual sau la clasă, în licee sau chiar la nivel de gimnaziu. Fiecare film poate reprezenta un punct de deschidere către discuţie, pentru a trata mai în profunzime subiecte de bază în educaţia muzicală.

„Din păcate, astăzi, cultura muzicală pierde teren în faţa altor discipline. Sper ca dialogurile noastre să trezească curiozitatea publicului, să îl echipeze cu câteva noţiuni de bază pentru a se bucura de muzică. Nu în ultimul rând, sper să le trezească curiozitatea de a ajunge în sala unde are loc Concursul Internaţional «George Enescu” şi de a asculta activ şi muzică cultă”, spune Paul Ilea, cel care a conturat informaţia muzicală din proiect.

La rândul său, Marius Manole a precizat: „Invitaţia de a face parte din acest proiect a răspuns propriei mele curiozităţi, pe de-o parte, şi, pe de alta, credinţei mele că este în continuare necesară o bază culturală solidă pentru a înţelege mai bine lumea în care trăim. Lucrând la proiect, făcând frecvent paralele între interpretarea muzicianului şi cea a actorului, am legat mai multe tipuri de expresie artistică şi sper că am şi demonstrat această idee într-un mod atractiv pentru publicul tânăr”.

Proiectul video a fost dezvoltat după o serie de întâlniri live, cu peste 500 de elevi din patru licee bucureştene. „Ce auzim când ascultăm muzică?” în formatul de caravană a permis testarea modului de abordare a subiectelor şi nivelul de interes al publicului tânăr faţă de subiectele propuse.

În prezent, este în pregătire şi o aplicaţie mobilă dedicată Concursului Internaţional „George Enescu” prin intermediul căreia publicul îşi va putea testa „ascultarea critică”, comparând propria evaluare a concurenţilor cu cea a juriului Concursului.

Concursul Internaţional „George Enescu” 2018 va avea loc în perioada 1 - 23 septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.