Ateliere-spectacol despre interpretarea muzicală şi impactul acesteia asupra ascultătorului vor avea loc, în perioada 4 - 8 iunie, la Colegiile Naţionale Mihai Viteazul, Gheorghe Lazăr, Gheorghe Şincai, Sfântul Sava şi la Liceul de Arte plastice Nicolae Tonitza, în cadrul programului „Ce auzim când ascultăm muzică?”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Muzicianul Paul Ilea şi actorul Marius Manole vor iniţia un dialog practic, demonstrativ şi interactiv despre cum auzim muzica şi ce anume apreciem atunci când ascultăm un artist sau altul. Cele cinci ateliere organizate în licee din Bucureşti reprezintă o etapă-pilot, urmând ca, în toamnă, la începutul noului an şcolar, să fie luate în calcul ateliere similare la licee din oraşe din ţară. 

Proiectul a fost lansat joi şi îşi propune să descifreze într-un format destins, actual şi interactiv câteva elemente din arta interpretării muzicii, înaintea întâlnirii cu cei 270 de tineri muzicieni, din 39 ţări, care au trecut de etapa de preselecţie pentru ediţia de anul acesta a Concursului „George Enescu”, ce va avea loc în perioada 1 - 23 septembrie.

„Am plecat de la observaţia că ne interesează un artist numai după ce cucereşte scenele lumii, după ce a fost recunoscut de alţii. Nu urmărim o evoluţie, nu o încurajăm. Descifrarea elementelor care fac o interpretare să fie apreciată credem că va contribui la mai buna înţelegere a întregului complex care formează un artist şi la o apropiere a publicului de acest proces”, spune Mihai Constantinescu, directorul Concursului şi Festivalului „George Enescu”.

Ca urmare a dialogurilor din cadrul atelierelor, vor fi realizate 18 filme scurte care tratează tema interpretării muzicale, în episoade de 5-7 minute, în care vor fi implicate mai multe personalităţi din lumea artistică. Seria de filme va fi distribuită pe mai multe canale succesiv: aplicaţia Culturesc 100, pe EduPedia şi, ulterior, pe canalul YouTube al Concursului şi Festivalului „George Enescu” şi, pe parcursul lunii septembrie, pe canale ale partenerilor media.

Filmele pot constitui un material didactic util şi atractiv pentru profesorii de muzică şi un ghid orientativ pentru melomani. Aceştia vor avea ocazia de a pune în practică noţiunile prezentate în filme, în timpul Concursului George Enescu, în perioada 1-23 septembrie 2018.

În plus, va fi dezvoltată o aplicaţie care va permite melomanilor interesaţi de evoluţia artiştilor înscrişi în Concursul „Enescu” să îşi verifice opiniile în comparaţie cu cele ale juriului, la finalul etapelor concursului, în luna septembrie.

Aplicaţia JuratEnescu va fi lansată la începutul concursului şi va da posibilitatea celor care urmăresc, fie online, fie din sală tinerii artişti aflaţi în competiţie să facă propriile notări. În final, 10 dintre cei mai activi şi mai constanţi juraţi amatori, care vor fi cel mai aproape în aprecierile lor de ceea ce juriul a decis vor fi premiaţi cu diploma de Jurat Ucenic, vor primi bilete pentru ediţia din 2019 a Festivalului „George Enescu” şi vor fi invitaţi la o serată cu membrii ai juriului Concursului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.