Senatorul USR Dan Lungu susţine că, în urma verificărilor Curţii de Conturi la Uniunea Scriitorilor din România, s-au constatat mai multe nereguli, între care dubla finanţare a unor proiecte culturale şi majorarea nejustificată a unora dintre finanţări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentarul şi scriitorul afirmă, într-un comunicat de presă, că, în urma verificărilor Curţii de Conturi cu privire la modul de cheltuire a banilor publici primiţi de către Uniunea Scriitorilor din România, echipa de audit a constatat existenţa unor nereguli.

"Printre acestea se numără problema dublei finanţări a proiectelor culturale derulate de Uniunea Scriitorilor, precum şi problema majorării  nejustificate a cuantumului finanţării de la un an la altul pentru aceleaşi proiecte. Totodată, reprezentanţii Curţii de Conturi au semnalat că nu există încă niciun împuternicit al Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale desemnat să verifice utilizarea banilor încasaţi de Uniunea Scriitorilor din aplicarea timbrului literar, deşi legea prevede în mod expres asta”, explică Dan Lungu.

Verificarea realizată de Curtea de Conturi a României s-a desfăşurat în perioada 6 mai - 26 iulie 2019 şi a făcut parte din acţiunea cu tema "Auditul financiar asupra contului de execuţie a bugetului de stat” pentru anul 2018 la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Dan Lungu a precizat că echipa de audit a constatat, după verificare, "faptul că nu a fost justificată majorarea finanţării unui proiect cultural comparativ cu fondurile acordate în cadrul ediţiei anterioare, susţinută în anul 2017”.

Totodată, senatorul USR a spus că după verificarea decontării de către Ministerul Culturii a proiectelor derulate de Uniunea Scriitorilor din România, s-a constatat că "proiectul Gala Poeziei Române Contemporane, Ediţia a VIII-a” a beneficiat în cursul unui an de o finanţare dublă în cadrul proiectelor prioritare, prima finanţare fiind în valoare de 20.000 de lei, iar cea de-a doua finanţare în valoare de 51.583 de lei. În acest caz, echipa de audit a Curţii de Conturi a recomandat recuperarea sumei decontate pentru cea de-a doua finanţare.

"A trecut ceva timp de când luptăm pentru transparenţa în finanţele uniunilor de creaţie, pentru că banii cheltuiţi bine înseamnă mai multe proiecte pentru scriitori şi artişti. Din păcate, Uniunea Scriitorilor din România nu a răspuns la nicio astfel de solicitare privind transparentizarea bugetului. În lipsa transparenţei, când nu se fac verificări constante şi când nu există interes din partea autorităţilor pentru rapoartele celor care cheltuiesc banii publici, finanţele ajunse la destinatar se împuţinează văzând cu ochii. Iar atunci când vorbim despre breasla noastră literară, despre scriitori, este cel mai limpede că banii devin din ce în ce mai puţin – pentru că putem vedea cu ochiul liber cum ei, destinatarii finali, au de suferit de pe urma proastei administrări a finanţelor publice. Scriitorii, de la cei tineri la cei în vârstă, cu toţii au nevoie de ajutor. De la sprijinirea debutului, la rezidenţe şi burse de creaţie, la ajutoare sociale sau campanii de promovare a lecturii – toate ar trebui să se regăsească pe primele locuri în cheltuielile Uniunii Scriitorilor”, a mai spus senatorul USR Dan Lungu.

El a adăugat că apreciază faptul că instituţiile statului au început să facă lumină în cheltuirea finanţelor publice la Uniunea Scriitorilor, pentru că asta înseamnă mai mulţi bani pentru proiectele scriitorilor.

Senatorul Dan Lungu i-a solicitat noului ministru al Culturii "să vegheze la transparenţa şi legalitatea cheltuielilor realizate din finanţările pe care le acordă, precum şi la corecta gestionare a fondurilor provenite din timbrul literar”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.