Alexandru Pugna, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, a declarat duminică pentru News.ro că instituţia se va implica, prin Institutul Naţional al Patrimoniului, în reabilitarea Palatului Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, clasat monument de arhitectură de interes local.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aflat întâmplător la Oradea în acest sfârşit de săptămână, Alexandru Rugna a declarat pentru News.ro că a vizitat centrul oraşului, sâmbătă, că a discutat cu primarul Ilie Bolojan despre proiectele sale, iar seara, după izbucnirea incendiului la palatul din Piaţa Unirii, a mers la faţa locului.

„Am rămas foarte suprins de cum arată Oradea. Este un model pentru oraşele din România, inclusiv pentru Capitală, unde sunt multe probleme. Primarul Bolojan mi-a explicat că în piaţă (Unirii, n.r.) ar vrea să monteze şi o statuie a regelui Ferdinand. Desigur, am văzut şi palatul. Seara, când am aflat despre incendiu, m-am dus din nou acolo”, a povestit el pentru News.ro.

Episcopul Virgil Bercea, aflat şi el în piaţă, „stătea ca o stană de piatră”, a remarcat Pugna. 

„Ministerul Culturii, prin Institutul Naţional al Patrimoniului, poate sprijini financiar reabilitarea clădirii - poate nu cu toată suma -, dar trebuie să existe o colaborare şi cu alte instituţii. Bercea trebuie să facă o solicitare de finanţare, bazată pe un proiect realizat de specialişti, şi vom face tot posibilul. Am discutat deja şi, prin INP, ministerul se va implica. Este o tragedie pentru patrimoniu”, a mai explicat Pugna.

Secretarul de stat a mai precizat că, mai ales în anul Centenar, oamenii nu trebuie să se lase influenţaţi de apartenenţa politică ori la o confesiune şi să sprijine refacerea clădirii.

Primăria Oradea a anunţat că va demara o campanie de strângere de fonduri pentru refacerea Palatului Episcopiei Greco-Catolice, „emblemă a oraşului”. Acoperişul clădirii a fost distrus în totalitate, la fel şi tavanul etajului întâi, pagubele nefiind încă evaluate. Faţada şi acoperişul au fost renovate recent cu 1 milion de euro.

„În afara sumei care va fi strânsă din donaţiile oamenilor, Consiliul local şi cel judeţean ar trebui să aloce bani, la fel şi guvernul prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale”, a încheiat Pugna.

Deocamdată, nu este cunoscută cauza izbucnirii incendiului, iar pagubele nu au fost evaluate. Reprezentanţii Episcopiei au declarat presei că în interior se găseau obiecte extrem de valoaroase.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.