Pânze deteriorate, statui vandalizate, un ceas Ludovic al XIV-lea distrus sunt câteva dintre pagubele produse de susţinătorii lui Bolsonaro care au invadat instituţiile puterii din Brazilia, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele trei clădiri vandalizate, Palatul Prezidenţial Planalto, Curtea Supremă şi sediul Congresului, sunt comori ale arhitecturii moderne semnate de Oscar Niemeyer.

Construcţiile futuriste cu liniile curbate emblematice ale acestui strălucit arhitect au fost listate în Patrimoniul Mondial al Umanităţii, în 1987.

 

Fiecare dintre cele trei clădiri, din care au fost sparte un număr impresionant de ferestre, conţinea obiecte rare de mobilier, lucrări ale unor mari artişti modernişti brazilieni sau opere oferite Braziliei de ţări străine.

Într-un comunicat de presă, Institutul Patrimoniului Istoric Artistic Naţional (Iphan) „a deplâns profund pagubele produse” şi a asigurat că în curând va fi efectuată o expertiză pentru „evaluarea nevoilor de restaurare”.

Statuia din granit a Justiţiei, sculptată în 1961 de brazilianul Alfredo Ceschiatti, care se află în faţa Curţii Supreme, în Three Powers Plaza, vizavi de palatul prezidenţial, a fost vandalizată. Această lucrare monumentală de peste trei metri înălţime reprezintă o femeie aşezată, legată la ochi, cu o sabie în mână. Duminică, se putea vedea pe ea scris mesajul „Perdeu, mané” (ai pierdut, biet idiot).

Această expresie a fost folosită de un judecător de la Curtea Supremă, Luis Roberto Barroso, pentru a se adresa unui susţinător al lui Bolsonaro care l-a întrebat despre fiabilitatea urnelor electronice în noiembrie, la scurt timp după înfrângerea lui Jair Bolsonaro în faţa lui Luiz Inacio Lula da Silva în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

 

Un ceas realizat de Balthazar Martinot, ceasornicar al Regelui Franţei Ludovic al XIV-lea, în tehnica Boulle, a fost găsit aruncat pe jos, la etajul trei al Palatului Prezidenţial, cutia maro şi aurie fiind deteriorată. 

Potrivit preşedinţiei, a fost un cadou de la Curtea Regelui Soare pentru coroana portugheză, adus de regele Joao al VI-lea în Brazilia în 1808, când acesta a fugit de la Lisabona la apropierea trupelor napoleoniene.

Doar două ceasuri de acest tip au fost fabricate de acest ceasornicar: celălalt, care este mai mic faţă de cel deteriorat în Brazilia, este expus la Palatul Versailles. Restaurarea exemplarului din Brazilia este considerată „foarte dificilă” de Rogerio Carvalho, responsabil pentru patrimoniul Palatelor Prezidenţiale, citat într-un comunicat de presă.

Tabloul "As Mulatas" al pictorului Di Cavalcanti, unul dintre maeştrii brazilieni ai modernismului, expus în Sala Nobiliară de la etajul trei al Palatului Prezidenţial, a fost grav avariat. Pânza care datează din 1962, ce reprezintă patru femei într-un decor vegetal exuberant, a fost "găurită de şapte ori” de către protestatari, potrivit preşedinţiei, citată de AFP. 

„Valoarea sa este estimată la 8 milioane de reali (aproximativ 1,4 milioane de euro), dar acest gen de lucrare se vinde de obicei cu sume de cinci ori mai mari la licitaţie”.

„Masa de lucru a lui Juscelino Kubitschek”, fost preşedinte brazilian vizionar, a fost şi ea avariată. Această masă, proiectată de Oscar Niemeyer şi de fiica sa Anna Maria, a fost dărâmată şi folosită ca baricadă de către revoltaţi pentru a bloca accesul forţelor de ordine, potrivit preşedinţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.