Scriitorul Vasile Ernu l-a numit pe Mitică Popescu "cel mai bucureştean actor" care "rămâne un punct de referinţă în acest imaginar al cinematografiei noastre".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Mitică Popescu a rămas însă cumva emblematic în acest sens - o marcă foarte puternică a unui imaginar diferit de ce aveam eu dar şi familiar cumva. Mitică Popescu rămâne pentru mine marca copilăriei şi a unei lumi ”de dincolo” pe care am descoperit-o treptat şi care m-a fascinat. La Mitica Popescu mi-a plăcut tot. Rămâne un punct de referinţă în acest imaginar al cinematografiei noastre. Ne-a mai unit ceva: dragostea pentru Rapid - el fiind un mare Rapidist. El pleacă dar ne lasă o mare moştenire", este omagiul scriitorului Vasile Ernu. 

Scriitorul Vasile Ernu povesteşte: "L-am văzut prima oară ”la români” - eram copil. ”La români” era numele popular ”postului străin” TVR pe care-l prindeam în copilărie în sudul Basarabiei. În rest eram ”la ruşi”. Mitică Popescu atunci mi se părea bătrân: pe atunci să fi avut un 45 de ani. Dar faţa lui şi stilul de a vorbi m-a fascinat. Mai ales privirea lui într-un ochi, nasul lui mare şi stilul sictirit m-au frapat. Nu semăna cu nimic din ce ştiam eu. De băşcălie pe atunci habar nu aveam - ceva ce am învăţat foarte târziu. La Nea Mitică era în zâmbet. Era suficient să apară Mitica Popescu  pe ecran şi deja era atmosfera. În capul meu cumva el a rămas identic chiar dacă în ultimii ani îmbătrânise. Dar în mintea mea de copil - devenit şi eu între timp de o vârstă cu vârsta la care-l cunoscusem - Mitica Popescu era ca o icoană care nu se schimbă. Pe urmă am început să-mi placă mai mulţi actori. Din generaţia lui. Acum că am aflat că Mitica Popescu ne-a părăsit m-am uitat să văd unde sunt născuţi cei 7-8 dintre actorii mei preferaţi. Surpriză - toţi sunt sudişti: Bucureşti, Giuleşti, Bucureşti, Bucureşti, Calafat, Techirghiol - şi câţiva moldoveni - Dorohoi, Bacău, Fălticeni, Glodeni. Adică: Mitica Popescu, Gheorghe Dinică, Victor Rebengiuc, Ştefan Iordache, Marin Moraru, Mircea Aldulescu, Jean Constantin & Radu Beligan, Octavian Cotescu, Birlic, Colea Răutu. Asta aşa la o primă strigare. La actriţe nu am tras un ochi dar am un sentiment că e o situaţie identică. E clar că imaginarul cinema-teatru venit de ”la români” a fost dominat de falia sudistă – mai ales bucureşteană - combinată cu cea moldovenească care e mai molcom-meditativă. Până acum nu m-am gândit serios la asta". 

Mitică Popescu a murit, marţi, la vârsta de 86 de ani. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.