Poetul, romancierul şi eseistul spaniol Luis Mateo Díez, 81 de ani, a fost distins, marţi, cu Premiul Cervantes, a anunţat ministrul spaniol al Culturii, Miquel Iceta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Juriul tocmai i-a acordat lui Don Luis Mateo Díez Premiul Miguel de Cervantes 2023 de literatură în limba spaniolă”, a anunţat ministrul la Madrid, salutând un „creator de lumi şi teritorii imaginare”.

În valoare de 125.000 de euro, premiul Cervantes este cel mai prestigios din literatura de limbă spaniolă.

„Este minunat să fiu premiat”, a declarat Díez în cadrul unei conferinţe de presă la Madrid. „Sunt fericit, încântat”, a adăugat el, descriindu-se drept autorul unei „opere foarte prolifice, poate prea prolifice”.

Premiul îi va fi înmânat la 23 aprilie, data morţii lui Miguel de Cervantes, la Universitatea din Alcala de Henares, oraşul de lângă Madrid unde s-a născut autorul lui „Don Quijote” în 1547.

În cadrul ceremoniei solemne, câştigătorul primeşte premiul din mâinile regelui şi reginei Spaniei, Felipe al VI-lea şi Letizia, în auditoriul universităţii.

De la crearea sa, în 1976, premiul a fost acordat unor autori precum Alejo Carpentier, Jorge Luis Borges, Adolfo Bioy Casares, Mario Vargas Llosa, Guillermo Cabrera Infante, Alvaro Mutis, Carlos Fuentes, Nicanor Parra şi, în 2022, poetului venezuelean Rafael Cadenas.

Luis Mateo Díez, născut în urmă cu 81 de ani într-un sat din León (nord-vestul Spaniei), este membru al Academiei Regale a Limbii.

Pe lângă cele două colecţii de poezie, lucrările sale narative şi eseurile sale au primit premii importante.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.