Scriitorul David Grossman a câştigat miercuri, la Londra, Man Booker International Prize, prestigiosul premiu britanic, pentru "Un cal intră într-un bar", un dureros portret al societăţii israeliene, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Man Booker International Prize, care recompensează o operă străină tradusă în engleză şi publicată în Regatul Unit, este unul dintre premiile literare cele mai prestigioase din lume. Autorul israelian primeşte pentru prima dată acest premiu. 

Romanul a fost tradus în egleză sub titlul "A Horse Walks Into a Bar", de Jessica Cohen a cărei "extraordinară" traducere a fost "salutată de juriu", a precizat preşedintele juriului Nick Barley. 

"Un cal intră într-un bar", care parafrazează o glumă al cărui final cititorul nu-l va afla nicioadată, este primul roman al scriitorului israelian de la decesul fiului său Uri, mort în 2006 în Liban, în timpul serviciului militar.  

După această tragedie, servenită în timp ce Grossman încheia cartea "Până la capătul pământului", premiată cu Médicis étrangerîn 2011, scriitorul nu a mai publicat decât o poveste sub formă e poem, "Căderea din timp". 

Romanul a fost preferat altor cinci: "Compass", al francezului Mathias Enard, "Mirror, Shoulder, Signal", al danezei Dorthe Nors, "Iuda", a israelianului Amos Oz, "Fever Dream", al argentiniencei Samanta Schweblin, şi "The Unseen", al norvegianului Roy Jacobsen.

De anul trecut, premiul este decernat atât autorului cât şi traducătorului. Jessica Cohen şi David Grossman vor împărţi premiul în valoare de 50.000 de lire (56.800 de euro), această distincţie asigurând mai ales notorietate mondială şi vânzări record. 

Născut la 25 ianuarie 1954, la Ierusalim, Davd Grossman a abordat în scrierile sale atât suferinţele poporului său cât şi ale palestinienilor, chiar dacă cele două popoare trăiesc într-un conflict care durează de zeci de ani. 

Cărţile sale au fost traduse în 30 de limbi. 

Man Booker International Prize a fost atribuit anul trecut autoarei nord-coreene Han Kang, pentru romanul "The Vegetarian", vândut în 160.000 de exemplare numai în Marea Britanie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.