Scriitorii Arundhati Roy, Paul Auster şi Zadie Smith se află pe lista celor 13 autori selectaţi pentru Man Booker Prize 2017.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lista lungă, publicată joi pe site-ul themanbookerprize.com, include patru scriitori din Marea Britanie, tot atâţia din Statele Unite, doi autori irlandezi, doi britanico-pakistanezi şi unul indian, şapte bărbaţi şi şase femei, trei debuturi şi trei romane apărute la edituri independente.

Au fost alese: ”4321”, de Paul Auster (SUA), ”Days Without End”, de Sebastian Barry (Irlanda), ”History of Wolves”, de Emily Fridlund (SUA), ”Exit West”, de Mohsin Hamid (Pakistan - Marea Britanie), ”Solar Bones”, de Mike McCormack (Irlanda), ”Reservoir 13”, de Jon McGregor (Marea Britanie), ”Elmet”, de Fiona Mozley (Marea Britanie), ”The Ministry Of Utmost Happiness”, de Arundhati Roy (India), ”Lincoln in the Bardo”, de George Saunders (SUA), ”Home Fire”, de Kamila Shamsie (Marea Britanie - Pakistan), ”Autumn”, de Ali Smith (Marea Britanie), ”Swing Time”, de Zadie Smith (Marea Britanie), şi ”The Underground Railroad”, de Colson Whitehead (SUA).

La 20 de ani după ce Arundhati Roy a câştigat premiul Man Booker pentru romanul de debut ”The God of Small Things”, autoarea indiană este acum inclusă pe lista lungă cu cel de-al doilea volum al său, ”The Ministry of Utmost Happiness”. Romanul său vorbeşte despre o persoană transgender şi a fost catalogat de juraţi drept ”o carte bogată şi arzătoare”.

Pe o listă care cuprinde scriitori ce împreună au fost recompensaţi cu premii Pulitzer, Costa, Baileys, Folio, Impac şi Goldsmith, Roy este singurul nume care a mai fost distins cu Man Booker Prize, scrie The Guardian.

Comisia de jurizare a Man Booker a ales din 150 de titluri. Patru dintre scriitori au ajuns în trecut pe lista scurtă a prestigiosului premiu britanic, dar nu au câştigat.

Ali Smith a fost selectată pentru romanul ”Autumn” considerat ”uman, încântător şi optimist”, Zadie Smith, pentru povestea sa despre prietenia şi rivalitatea dintre două londoneze care se întâlnesc la un curs de dans, ”Swing Time”, Sebastian Barry, pentru ”Days Without End”, care vorbeşte despre un irlandez ce emigrează în SUA înaintea războiului civil, iar Mohsin Hamid, pentru ”Exit West”, o poveste de dragoste plasată într-o lume în care refugiaţii se folosesc de tuneluri pentru a călători dintr-un oraş în altul.

În 2014, premiul Man Booker a fost deschis şi autorilor americani, iar Paul Beatty a fost primul care a câştigat, cu ”The Sellout”, anul trecut.

Anul acesta, trei dintre cele mai cunoscute nume din Statele Unite concurează: Paul Auster, cu ”4321”, care explorează cele patru vieţi pe care le trăieşte simultan un bărbat, George Saunders, prozator al cărui prim roman ”Lincoln in the Bardo” îl urmăreşte pe Abraham Lincoln făcând vizite la mormântul fiului său în vârstă de 11 ani, şi Colson Whitehead, cu romanul fantastic ”The Underground Railroad” (premiat cu Pulitzer şi cu National Book Award în SUA), despre o sclavă care fuge de pe o plantaţie de bumbac din statul Georgia.

Saunders, Whitehead şi Auster vor concura cu două nume noi: Fiona Mozley, în vârstă de 29 de ani, din Marea Britanie, şi Emily Fridlung, în vârstă de 38 de ani, din Statele Unite, ambele alese pentru romanele de debut.

Lista lungă este completată de scriitorul irlandez Mike McCormack şi al său ”Solar Bones”, un roman scris într-o singură frază, care a fost premiat anul trecut cu trofeul Goldsmith. Anul trecut, care nu a fost eligibilă, deoarece editura Tramp la care apăruse nu se află în Marea Britanie. După ce a fost preluat de Canongate, ”Solar Bones” se află acum pe lista lungă a Man Booker Prize, care are o valoare de 50.000 de lire sterline.

Lista scurtă a Man Booker Prize va fi anunţată pe 13 septembrie, iar câştigătorul, pe 17 octombrie. Juriul de anul acesta este condus de Lola Young.

Trofeul Man Booker, cunoscut şi ca Booker Prize, este un premiu literar ce se acordă în fiecare an celei mai bune opere scrise în limba engleză de un romancier din ţările membre ale Commonwealth-ului şi Republica Irlanda.

Înfiinţat în 1968, Booker Prize este unul dintre cele mai prestigioase trofee literare din lume. Câştigătorul are asigurată notorietatea pe plan internaţional, iar cărţile sale beneficiază, după obţinerea acestui premiu, de vânzări spectaculoase.

În istoria sa de 49 de ani, acest premiu literar a revenit unor scriitori celebri, precum Salman Rushdie, Hilary Mantel şi Margaret Atwood.

În urmă cu patru ani, organizatorii au decis o modificare a regulamentului, pentru ca Man Booker Prize să poată fi atribuit oricărui roman scris în limba engleză şi publicat în Marea Britanie, indiferent de naţionalitatea autorului. Înainte de această modificare, premiul putea fi acordat doar scriitorilor din Commonwealth.

Scriitorul care câştigă Man Booker Prize este recompensat cu un cec în valoare de 50.000 de lire sterline, în timp ce toţi cei şase finalişti primesc 2.500 de lire sterline.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.