Scriitoarea Toni Morrison, prima femeie de culoare laureată cu premiul Nobel pentru Literatură în 1993, a murit la vârsta de 88 de ani. Cauza morţii nu se cunoaşte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Academia Suedeză a salutat "forţa ei vizionară". 

Toni Morrison (n. 1931) a fost una dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate prozatoare de limbă engleză ale momentului, romanele sale îmbinând în forţă elemente realiste şi note mitice.

A primit National Book Critics Circle Award pentru romanul "Cântecul lui Solomon" (1977). Romanul ei "Beloved", în care o mamă alege să îşi omoare propriul bebeluş pentru a salva o fată de sclavie a câştigat premiul Pulitzer la secţiunea ficţiune în 1988. 

Tematica prozelor ei ţine, aşadar, de istoria nedreptăţilor pe care le-a îndurat această comunitate, sclavia fiind cea mai violentă dintre ele, de conflicte rasiale, dar şi de clasă sau gen, de agresiunile, concrete sau simbolice, la care societatea şi normele ei rigide au expus minorităţile afro-americane, potrivit site-ului editura-art.ro.

Cărţile ei, în care patosul vindicativ e dublat de un talent uriaş de povestitoare, sunt traduse, cititite şi comentate peste tot în lume, iar recursul la fantezie, la bogăţia mitologică, la fel ca uzul foarte inspirat al empatiei au trasformat-o într-o scriitoare foarte iubită. Oricine s-a simţit exclus, ne-conform cu normele, nedreptăţit, rebel, furios ori rănit a găsit în romanele lui Toni Morrison alinare, comfort şi speranţă, iar ficţiunea ei continua să inspire şi să ofere un exemplu necesar şi puternic.

Pe numele ei adevărat Chloe Anthony Wofford, Toni Morrison s-a născut pe 18 februarie 1931 în Lorain, Ohio, într-o familie care preţuia moştenirea culturală a comunităţii afro-americane, literatura, artele şi tradiţiile locale. Toni Morrison a studiat la Howard University şi şi-a continuat studiile la Cornell University, unde a urmat cursuri masterale. Au urmat ani în care a predate la două universităţi, după care a lucrat ca redactor de ficţiune la Random House. Ultima perioadă de profesorat a avut-o la Princeton University, unde a predat scriere creativă până în 2006.

Romanele sale "Iubire", "Ajută-l, Doamne, pe copil", "Preaiubita", "Jazz" şi" Paradis" au fost toate traduse şi publicate la editura Art.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.