Preşedintele Klaus Iohannis i-a decorat, marţi, la Palatul Cotroceni, pe scriitoarea Nora Iuga cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Comandor şi pe actorul Ion Caramitru cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, prilej cu care şeful statului a afirmat că România nu are o resursă mai valoroasă şi mai apreciată decât cultura.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunteţi internaţional recunoscută ca poetă, prozatoare, traducătoare. Desfăşuraţi o carieră extraordinar de prolifică, apreciată de publicul cititor şi de critica literară din România şi de peste hotare. (...) Ne-aţi dăruit deopotrivă creaţiile dumneavoastră, dar şi opere ale marilor nume ale literaturii universale prin traduceri valoroase în limba română. (...) Am deosebita plăcere să vă înmânez această înaltă decoraţie a Statului român”, s-a adresat preşedintele Klaus Iohannis scriitoarei Nora Iuga, în cadrul ceremoniei de decorare.

Iohannis şi-a exprimat bucuria că, de Ziua Internaţională a Poeziei, poate omagia ”creaţiile poeţilor din întreaga lume, spiritul libertăţii şi solidaritatea în jurul marilor valori ale umanităţii prin cinstirea unui merituos om de cultură român”.

De asemenea, şeful statului l-a decorat în cadrul ceremoniei şi pe Ion Caramitru cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, ocazie cu care i-a urat ”La mulţi ani”, dat fiind faptul că de curând actorul a împlinit 75 de ani.

”Cu acest prilej, prin Ordinul Naţional «Steaua României», pe care am plăcerea să vi-l înmânez astăzi, recunoaştem rolul pe care l-aţi avut după 1990 în modernizarea şi structurarea mecanismelor instituţionale ale culturii. Statul român vă răsplăteşte o carieră ce v-a adus în faţa iubitorilor de teatru şi poezie de pe toate meridianele lumii, dar mai ales v-a adus admiraţia şi aprecierea publicului românesc”,  a afirmat Iohannis.

Preşedintele a ţinut să sublinieze faptul că România nu are o resursă mai valoroasă şi mai apreciată decât cultura. ”Deseori oamenii care o slujesc sunt şi purtătorii speranţelor noastre într-o lume mai bună, luminată de valori, deschisă şi tolerantă, iar cariera dumneavoastră dovedeşte acest lucru”, le-a spus Iohannis celor doi oameni de cultură decoraţi.

Scriitoarea Nora Iuga, vădit emoţionată, a ţinut să precizeze că este una din cele mai importante zile din viaţa sa.

”Vă mărturisesc că nu-mi vine chiar foarte uşor să vă vorbesc astăzi. Nu m-am aşteptat niciodată să ajung atât de sus pentru că Excelenţa sa, preşedintele nostru, este un domn foarte înalt şi vreau să vă spun că pentru mine astăzi e una dintre cele mai importante zile, mai ales pentru că are numeroase semnificaţii. Mă uit la ziua asta şi am impresia că s-au aliniat mai multe planete pentru că 21 martie e prima zi de primăvară după calendarul astronomic şi eu iubesc primăvara, pentru că e ziua poeziei şi eu sunt înainte de toate poetă şi am ajuns la punctul maxim ca să fiu distinsă printr-o medalie de merit de către preşedintele nostru”, a spus Nora Iuga.

La rândul său, actorul Ion Caramitru i-a mulţumit preşedintelui ”pentru modul merituos, definitiv şi clar” în care a apreciat cultura ca fiind elementul fundamental de care românii ar trebui să se ocupe cu predilecţie.

”Aţi spus acest lucru, eu îl gândesc demult, îl aplic pe unde m-am mişcat (...) Vă promit, fiindcă aţi rostit foarte clar şi vârsta pe care am împlinit-o, că de acum înainte încerc să nu mă opresc niciodată", a spus Caramitru.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.