Scriitoarea cubaneză Delia Fiallo, în vârstă de 94 de ani, considerată „mama telenovelei”, autoare a unora dintre cele mai cunoscute poveşti melodramatice, precum „Cristal” şi „Kassandra”, este de părere că genul de seriale sud-americane nu mai există.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un interviu acordat AFP, ea afirmă că telenovela, ca gen, „nu mai există”, pentru că scenariştii au uitat emoţiile.

„În acest moment, cred că sunt bunica telenovelei”, a declarat autoarea stabilită în Miami.

Pionieră a genului, Fiallo a început prin a scrie radionovelas, în 1950, iar în 1957 a realizat primul scenariu pentru prima ei telenovelă.

După ce a plecat cu familia în Miami, în 1966, a început să scrie pentru canalele de televiziune venezuelene. Un an mai târziu, a apărut „Lucecita”, apoi succese de talie mondială ca „Esmeralda” - care a stat la baza serialului „Topacio” - , „Leonela", „Cristal" şi „Kassandra".

„Kassandra”
„Kassandra”

„Se petrece ceva ce nu înţeleg cu adevărat. Telenovela a triumfat cu toată forţa pe care o au genurile populare. A depăşit barierele impuse de limbă, de obiceiuri, de culturi. Telenovelele mele erau vândute în peste 200 de ţări, erau traduse în tot atâtea limbi. Şi cu ce lucra un scriitor de telenovele? Cu emoţiile, cu sentimentele. Era un gen care nu putea da greş. Dar s-a pierdut. Acum, telenovela nu mai există. Cel puţin, telenovela tradiţională”, a afirmat ea.

Ea este de părere că şi bingewatching-ul este o problemă în ceea ce priveşte producţia de televiziune. „Văzând într-o noapte 5, 10, 20 de episoade se pierde farmecul pe care îl avea suspansul”, a adăugat ea.

Născută pe 4 iulie 1924, la Havana, Delia Fiallo este cunoscută ca scenarist de telenovele. Şi-a început cariera în 1967, iar între cele 77 de poveşti scrise de ea se numără „Cristal” (1985), „Kassandra” (1992), „Esmeralda” (1997), „Rosalinda” (1999), „Un refugio para el amor” (2012) şi „Sin tu mirada” (2017). Trăieşte la Miami din 1966.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.