Portul antic Soli Pompeiopolis, unul dintre cele mai importante şi mai mari porturi din estul Mării Mediterane, va fi dezgropat, o acţiune iniţiată de Ministerul Culturii şi Turismului din Turcia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Operaţiunile vor fi efectuate sub îndrumarea prof. dr. Remzi Yağci, şeful departamentului de Muzeologie din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Dokuz Eylül, potrivit unui comunicat transmis News.ro de Agenţia de Promovare şi Dezvoltare a Turismului din Turcia (TGA). 

Portul antic Soli Pompeiopolis datează încă din secolul al II-lea, este vechi de aproximativ 1.800 de ani şi se află în localitatea Mersin din sudul Turciei. Durata săpăturilor arheologice va fi de aproximativ două luni.

Prima etapă a săpăturilor are ca scop descoperirea digurilor portului. Se anticipează faptul că în etapa finală a proiectului va fi dezgropată legătura portului cu strada cu colonade.

Luând în considerare faptul că zona a reprezentat unul dintre cele mai mari porturi din estul Mediteranei, prof. dr. Remzi Yağci, a spus: „Acesta este portul oraşului fondat de marele Pompeius. Soli Pompeiopolis era un oraş mare, iar portul este un indicator semnificativ pentru activitatea economică. Cu toate că cea mai mare parte a zonei este încă îngropată, portul a fost unul dintre cele mai active ale Imperiului Roman. Acest sit arheologic a fost de mult inclus în programul nostru iar acum lucrările au început".

Port măiestuos din secolul al-II-lea

În timpul săpăturilor arheologice la digul de vest, prof. dr. Razim Yağcı a oferit mai multe explicaţii: „O zonă de 160 de metri lungime este acum vizibilă. Lungimea totală care va urma să fie vizibilă, va fi de 320 de metri lungime. Distanţa dintre cele două diguri este de 180 de metri iar aici sunt betoane hidraulice folosite în marile porturi. Un studiu efectuat pe toate porturile Imperiului Roman a arătat faptul că Pompeiopolis împreună cu un alt port din Italia au avut proporţii similare. Portul prezintă o structură solidă cu două etaje. Se poate vedea o versiune a structurii pe o monedă bătută la aniversarea a 249 de ani de la întemeierea oraşului. Statuile amplasate la gura digurilor indică faptul că acesta a fost cu adevărat un port magnific. Desigur, dezvelirea portului nu este un proiect pe termen mediu, ci pe termen lung".

Portul a fost complet activat în urmă cu aproape două mii de ani. Este important să se conecteze portul cu strada cu colonade. În prezent, aproape trei sferturi din port sunt acoperite cu nisip. În acest caz, dorim să arătăm publicului că acesta este un port, dezvăluind mai întâi, digul de apă".

Istoria oraşului antic Soli Pompeiopolis

Potrivit surselor istorice, Soli a fost un oraş-port fondat de rodieni. Ca şi alte oraşe din Anatolia, Soli a intrat ulterior sub stăpânire persană, deşi era un oraş relativ autonom, care avea autoritatea de a-şi emite banii. Când Alexandru cel Mare i-a învins pe perşi în 333 î.Hr., regiunea a intrat sub dominaţie elenistică.
După moartea lui Alexandru cel Mare şi sub conducerea comandantului său Seleucus, oraşul a cunoscut perioada de vârf. Pe măsură ce puterea elenilor a scăzut, oraşul a fost expus atacurilor piraţilor. În anul 67 î.Hr., generalul roman Pompeius i-a învins pe piraţi şi a reînviat oraşul cu diverse construcţii noi.

Împăratul roman Hadrianus a vizitat oraşul în anul 130 şi a oferit sprijin financiar pentru construcţia portului. În perioada bizantină, oraşul antic Soli a devenit un centru eparhial care s-a remarcat prin aspectul său religios. Oraşul a fost abandonat din cauza marelui cutremur cilician din 525. Ulterior, depozitele aluvionare transportate de pârâul Lyparis au acoperit fostul oraş. Scrierile călătorilor europeni din secolul al XIX-lea din Mersin notează şi existenţa unui teatru, a unei necropole şi a unei băi publice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.