Festivalul de Film de la San Sebastián, care va avea loc între 21 şi 29 septembrie, se va alătura evenimentelor de gen de la Cannes, Locarno, Sarajevo şi Veneţia care au semnat un document prin care şi-au luat un angajament privind egalitatea de gen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directorul festivalului din Spania, José Luis Rebordinos, va semna un acord în aces sens împreună cu viceprim-ministrul Carmen Calvo, ministrul Culturii şi Sportului, José Guirao, primarul San Sebastián, Eneko Goia, şi preşedintele CIMA (Asociaţia femeilor cineast şi din mediul audiovizual), Cristina Andreu, în cadrul unei conferinţe care va avea loc duminică.

Documentul, iniţiat de organizaţia franceză 5050x2020, prevede ca festivalul să compileze statistici defalcate pe gen privind numărul de filme înscrise pentru selecţie şi cele alese şi programate, în vederea obţinerii de date reale şi fiabile privind proiectele realizate de femei; să publice lista membrilor comitetului selecţiei şi a programatorilor; să stabilească un calendar al schimbărilor în conducerea festivalului, în vederea obţinerii unei egalităţi în timpul mandatului organismelor în discuţie; să transmită anual informaţii privind progresul înregistrat.

Semnarea acestui act nu implică obligativitatea unei cote a filmelor regizate de femei.

Actorii Judi Dench şi Danny DeVito şi regizorul japonez Hirokazu Kore-eda vor primi trofee onorifice Donostia, la cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la San Sebastián, care va fi deschis cu proiecţia filmului argentinian „An Unexpected Love/ El amor menos pensado”, debutul regizoral al scenaristului Juan Vera, cu Ricardo Darín şi Mercedes Morán în distribuţie.

„Un om la locul lui”, debutul în lungmetraj al lui Hadrian Marcu, a fost selectat în competiţia New Directors, iar scurtmetrajul românesc „De Natura”, regizat de Lucile Hadzihalilovic, a fost inclus în competiţia Zabaltegi Tabakalera.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.