"Crai nou/ Blue Moon", scris şi regizat de Alina Grigore, cu Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi şi Vlad Ivanov în distribuţie, care urmăreşte călătoria psihologică a unei tinere spre dezumanizare, a câştigat marele premiu al Festivalului de Film de la San Sebastian, Scoica de Aur.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Acest premiu este un omagiu adus artiştilor care vor să vorbească şi să-şi exprime creativitatea feminină şi creativitatea în general", a declarat pe scenă Alina Grigore. 

Regizoarea a mulţumit familiei, echipei sale şi juriului Festivalului pentru acest premiu. 

Primul lungmetraj regizat de Alina Grigore o are în centru pe Irina care se luptă să aibă o studii superioare şi să scape de violenţa din familiei ei disfunţională. O experienţă sexuală ambiguă îi va impulsiona intenţia de a lupta contra violenţei din familia ei. Alina Grigore este cunoscută pentru rolul din „Ilegitim” (2016), regizat de Adrian Sitaru, cu care a scris scenariul, şi care a fost premiat în secţiunea Forum a Berlinalei. Înainte de asta, ea a jucat, între altele, în serialele „Îngeraşii” şi „Aniela”.

Juriul selecţiei oficiale a fost alcătuit din cineasta georgiană Dea Kulumbegashvili, actriţa Susi Sánchez (Spania), regizoarele şi scenaristele Maite Alberdi (Chile) şi Audrey Diwan (Liban-Franţa) şi producătorul nord-american Ted Hope.

La gala de închidere a festivalului, lungmetrajul „Carbon”, producţie Republica Moldova - România regizată de Ion Borş, a câştigat premiul WIP Europa, în valoare de 10.000 de euro. Filmul va beneficia şi de servicii de prost-producţie şi prezentarea în Marché du Film - Festival de Cannes 2022.

Treisprezece producţii din 15 ţări au concurat pentru trofeul Kutxabank-New Directors în valoare de 50.000 de euro.

În secţiunea New Directors, dedicată cineaştilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, a fost selectat „Marocco”, semnat de Emanuel Pârvu.

Selectat aici a fost şi „Between Two Dawns”, scris şi regizat de Selman Nacar, o coproducţie Turcia - Franţa - România, o dramă cu accente de thriller a cărei acţiune se petrece pe parcursul a 24 de ore. 

În secţiunea Nest, dedicată proiectelor tinerilor cineaşti, a fost inclus şi scurtmetrajul românesc „Planuri de vacanţă”, de Alexandru Mironescu.

LISTA CÂŞTIGĂTORILOR:

Marele premiu - "Blue Moon" de Alina Grigore (România)

Premiul special al juriului - Lucile Hadzihalilovic - "Earwig" (Marea Britanie, Franţa, Belgia)

Cel mai bun regizor - Tea Lindeburg - "Du som er i himlen/ As in Heaven" (Danemarca)

Scoica de Argint pentru cea mai bună actriţă, ex aequo, a fost acordat actriţelor Flora Ofelia - "Du som er i himlen" şi Jessica Chastain - "The Eyes of Tammy Faye"

Scoica de Argint pentru cel mai bun rol secundar - distribuţia filmului "Quién lo impide/ Who’s Stopping Us" de Jonás Trueba (Spania)

Cel mai bun scenariu - Terence Davies pentru "Benediction" (Marea Britanie)

Premiul juriului pentru cea mai bună imagine - Claire Mathon pentru "Enquête sur un Scandale d'état/ Undercover" (Franţa), regia Thierry de Peretti

Premiul Kutxabank-New Directors - Lena Lanskih - "Nich’ya/ Unwanted" (Rusia)  

Trofeul Zabaltegi-Tabakalera a revenit filmului "Vortex" de Gaspar Noé (Franţa)  

Trofeul secţiunii Horizontes a fost acordat producţiei "Noche de fuego/ Prayers for the Stolen" - Tatiana Huezo (Mexic, Germania, Brazilia, Qatar)

Câştigătorul premiului pentru „cel mai bun film european”, decis de public, a fost "Ouistreham/ Between Two Worlds" - Emmanuel Carrère (Franţa)

Premiul FIPRESCI - "Quién lo impide", de Jonás Trueba

Premio del Publico Ciudad de Donostia - "Petite maman" - Céline Sciamma (Franţa)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.