Scriitorul Salman Rushdie s-a descris, în primul interviu acordat după ce a fost înjunghiat la un eveniment literar în New York anul trecut, ca fiind norocos şi recunoscător că a supravieţuit atacului, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Sunt norocos”, a spus Rushdie într-un interviu publicat luni de New Yorker. „Ceea ce vreau cu adevărat să spun este că principalul meu sentiment copleşitor este recunoştinţa". 

Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a fost înjunghiat în gât şi tors în timp ce vorbea pe scena de la Instituţia Chautauqua din vestul New York-ului, pe 12 august 2022, despre importanţa ca SUA să acorde azil scriitorilor exilaţi.

Autorul, care a petrecut ani de zile ascunzându-se şi îndurând mult timp ameninţările cu moartea din cauza cărţii sale "Versetele satanice", a stat în spital timp de şase săptămâni şi şi-a pierdut vederea la un ochi, precum şi mobilitatea unei mâini.

Autorităţile l-au arestat pe Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, în legătură cu tentativa de asasinat în timpul căreia a fost rănit şi moderatorul discuţiei şi l-au acuzat pe suspect de tentativă de omor de gradul doi şi tentativă de agresiune de gradul doi. El a pledat nevinovat. 

Se crede că Matar a încercat să ducă la îndeplinire fatwa - sau hotărârea - pe care fostul lider iranian, ayatollah Ruhollah Khomeini, a pus-o asupra vieţii lui Rushdie, după ce mulţi musulmani au considerat că „Versetele satanice” sunt o blasfemie în portretizarea profetului Mahomed.

În interviul pentru The New Yorker realizat de David Remnick, Rushdie a spus că l-a învinuit doar pe Matar pentru înjunghiere.

„Îl învinovăţesc doar pe el”, i-a spus Rushdie lui Remnick când a fost întrebat cine a fost de vină pentru atentatul la viaţa unui autor britanic născut în India, care a petrecut ani de zile sub protecţia poliţiei după emiterea fatwai şi care s-a mutat în SUA.

Rushdie a refuzat să dea vina pe cei responsabili cu securitatea la evenimentul unde a fost înjunghiat. Sala nu avea detectoare de metale de trecere sau pentru a monitoriza publicul pentru arme. În schimb, controlul de securitate s-a limitat la verificarea biletelor şi la împiedicarea oamenilor să aducă alimente sau băuturi.

„Am încercat foarte mult în aceşti ani să evit recriminarea şi amărăciunea”, a spus Rushdie. „Cred că nu arată bine. Unul dintre modurile în care m-am ocupat de toată treaba este să privesc înainte şi nu înapoi. Ceea ce se întâmplă mâine este mai important decât ceea ce s-a întâmplat ieri”. 

 

Rushdie a publicat o fotografie cu el pe Twitter, spunând: „Fotografia din New Yorker este dramatică şi puternică, dar asta, mai prozaic, este aşa cum arăt eu de fapt”. 

Rushdie a vorbit, de asemenea, cu Remnick despre faptul că se simte recunoscător primilor respondenţi din vestul New York-ului şi medicilor din apropiere de Erie, Pennsylvania, care i-au tratat rănile şi i-au salvat viaţa. „La un moment dat, aş vrea să merg acolo şi să le mulţumesc”, a spus Rushdie.

El a mai spus că fiii săi mari Zafar şi Milan - care locuiesc la Londra - şi soţia sa, poeta şi romanciera Rachel Eliza Griffiths, l-au ajutat enorm cu recuperarea fizică şi psihică.

Rushdie a spus că Griffiths a avut de-a face cu medicii şi asistentele care îl tratează, precum şi cu oficiali în aplicarea legii care încearcă să-l aducă pe atacator în faţa justiţiei. „Ea a preluat oarecum conducerea într-un moment în care eram neputincios”, a spus Rushdie. „Ea pur şi simplu a preluat totul, precum şi povara emoţională de a fi aproape ucis”.

El a spus că „rănile sale mari s-au vindecat, în esenţă”, şi că şi-a recăpătat simţurile la degetul mare, arătător şi jumătatea inferioară a palmei după „multă... terapie” la mâna afectată.

Rushdie a adăugat că i-a fost dificil să scrie mult, deoarece nu-şi simţea unele dintre vârfurile degetelor. 

„Pot să mă plimb”, i-a spus Rushdie lui Remnick. „Vreau să spun, există părţi din corpul meu care au nevoie de controale constante. A fost un atac colosal”. 

Rushdie a mai spus: „Am fost mai bine. Dar, având în vedere ce s-a întâmplat, nu sunt aşa de rău”. 

Interviul lui Rushdie cu Remnick a fost publicat cu câteva zile înainte de data de lansare a noului său roman, „Victory City”, pe 9 februarie. Agentul romancierului, Andrew Wylie, a spus că Rushdie „nu va face nicio apariţie publică pentru a-şi promova viitorul roman”, în timp ce continuă să se recupereze după înjunghiere.

Rushdie prezintă „Victory City” ca o traducere prescurtată a unei saga fictive de versuri sanscrite care a fost mult timp îngropată în pământ într-o oală, dar care este acum repovestită de un umil narator.

El a terminat romanul înainte de a fi înjunghiat. I-a spus lui Remnick că speră ca cititorii să fie atraşi de carte prin propriile merite şi nu doar din cauza a ceea ce i s-a întâmplat. 

„Întotdeauna am încercat din greu să nu adopt rolul unei victime”, a spus Rushdie. „Atunci doar stai acolo şi spui: „Cineva a înfipt un cuţit în mine! Săracul de mine… Ceea ce mă gândesc uneori! Vreau ca oamenii să fie surprinşi de poveste, să se lase purtaţi de ea”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.