Salman Rushdie a declarat că, dacă autorilor li se permite să scrie doar personaje care se reflectă pe ei înşişi şi propriile experienţe, "arta romanului încetează să mai existe", potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dacă ne aflăm într-o lume în care doar femeile pot scrie despre femei şi doar oamenii din India pot scrie despre oameni din India şi doar oamenii heterosexuali pot scrie despre oameni heterosexuali... atunci asta înseamnă moartea artei", a declarat romancierul, potrivit Times.

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri la Târgul de Carte de la Frankfurt, autorul britanico-american de origine indiană a declarat, de asemenea, că a fost "cuprins de groază" în urma atacului Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. El a adăugat că a fost "cuprins de presimţire" cu privire la ceea ce premierul israelian, Benjamin Netanyahu, "ar putea face în schimb" şi că speră într-o "încetare a ostilităţilor cât mai curând posibil".

Evenimentul a marcat o apariţie publică rară pentru Rushdie, care a supravieţuit unui atac cu cuţitul în timp ce se afla pe o scenă în statul New York în august 2022. Atacul a avut loc la 33 de ani după ce Iranul a emis o fatwa care cerea moartea romancierului ca răspuns la publicarea romanului  "Versetele satanice", considerat blasfemic.

La începutul acestei luni, s-a anunţat că volumul de memorii al lui Rushdie despre atac, intitulat "Knife", va fi publicat în aprilie 2024. Întrebat despre viitoarea carte în timpul conferinţei de presă, Rushdie a spus că i s-a părut "imposibil să scrie altceva". De asemenea, el a spus că a fost un "an dificil" şi că este "fericit să fie încă aici".

De asemenea, Rushdie a primit duminică prestigiosul premiu pentru pace al comerţului german de carte şi a profitat de ocazie pentru a face apel la apărarea necondiţionată a libertăţii de exprimare, potrivit AP. La începutul acestui an, juriul german al premiului în valoare de 25.000 de euro (21.786 de lire sterline) a declarat că îl onorează pe Rushdie "pentru hotărârea sa, pentru atitudinea sa pozitivă faţă de viaţă şi pentru faptul că îmbogăţeşte lumea cu plăcerea sa de a povesti".

Autorul a mai spus că literatura poate face "foarte puţin" pentru a ajuta în timpul războiului dintre Israel şi Hamas. "Întotdeauna încerc să nu exagerez puterea literaturii", a declarat el într-un interviu acordat postului german de ştiri DW. "Ceea ce pot face scriitorii - şi ceea ce fac ei - este să încerce să articuleze durerea incredibilă pe care mulţi oameni o simt în acest moment şi să aducă acest lucru în atenţia lumii". 

Cel puţin 1.400 de persoane au fost ucise în atacul asupra Israelului de la începutul acestei luni, iar ministerul palestinian al Sănătăţii a declarat că cel puţin 5.087 de palestinieni au fost ucişi în atacurile israeliene asupra Gaza începând cu 7 octombrie. Târgul de Carte de la Frankfurt - cel mai mare din lume - a fost criticat după ce a anulat o ceremonie de premiere planificată pentru a o sărbători pe autoarea palestiniană Adania Shibli.

În conferinţa de presă de vineri, Rushdie a condamnat, de asemenea, recentele demersuri de a o ancheta pe Arundhati Roy, romancieră laureată a premiului Booker, pentru un discurs pe care aceasta l-a ţinut în 2010 despre Kashmir. "Ea este unul dintre marii scriitori ai Indiei şi o persoană de o integritate şi pasiune enorme", a spus Rushdie, potrivit AFP. "Ideea că ar trebui să fie adusă în faţa instanţei pentru că şi-a exprimat aceste valori este ruşinoasă".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.