Rusia este invitatul de onoare la Salon Livre Paris, cea mai importantă manifestare literară din Franţa, care va fi inaugurată joi seară de preşedintele Emmanuel Macron şi care are loc într-o atmosferă apăsătoare după otrăvirea unui fost agent dublu rus pe teritoriul britanic, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ca urmare a otrăvirii pe teritoriul britanic al unui fost agent dublu rus, Macron a condamnat "un atac inacceptabil" fără a comenta acuzaţiile Londrei care găseşte Moscova "vinovată" de această otrăvire. 

Miercuri, situaţia s-a înrăutăţit odată cu decizia de la Londra de a expulza 23 de diplomaţi ruşi şi de a îngheţa contactele bilaterale. 

Organizatorii Salonului de carte de la Paris merg pe ouă, scrie AFP. Pregătit de două luni, Salonul (care va fi deschis publicului de vineri până luni) a invitat la Porte de Versailles 38 de autori ruşi, între care Zahar Prilepin, în vârstă de 42 de ani, politician controversat apropiat de romancierul şi disidentul Eduard Limonov, dar şi scriitori dintre cei mai talentaţi din generaţia lor sau Ludmila Uliţkaia, laureată a premiului Médicis étranger în 1996. 

"Cu siguranţă, Rusia este ţara invitată de onoare a Salonului dar sunt şi multe alte lucruri", a precizat pentru AFP, sub anonimat, unul dintre organizatorii evenimentului. Acest responsabil a amintit de prezenţa "a mai mult de zece ţări africane". Québecul va fi de asemenea o forţă la Salon prin prezenţa a 40 de autori, între care romancierul Christian Guay-Poliquin, laureat al Premiului France-Québec 2017 pentru "Le poids de la neige".

Standul Québec va propune o experienţă de realitate "augmentată" pentru a descoperi poezia contemporană din provincia francofonă canadiană. În total, aproape 50 de ţări vor fi reprezentate aici, printre care pentru prima dată China, Ungaria şi Ucraina. 

Ales "capitală mondială a cărţii" pentru 2019 de UNESCO, Sharjah, al treilea cel mai mare emirat din Orientul Mijlociu, este oraşul "invitat special" al Salonului. 

Mai mult de 3.000 de autori se vor întâlni la Salon şi 800 de edituri îşi vor prezenta ofertele lor. Anumite case de editură, precum Grasset, Stock sau Fayard, şi trei din grupul Hachette au preferat să absenteze denunţând costurile mari ale acestei manifestări. 

Cum să editezi literatura rusă în Franţa în acest context? 

"A fi editor ai autorilor ruşi astăzi este un lucru complet nebunesc", răspunde Marie Renault, fondatoarea Macha Publishing, o casă de editură care se vrea "o punte" între Franţa şi Rusia în momentul în care tensiunile dintre Occident şi Moscova cresc. 

De origine rusă (bunicul ei a fost redactor-şef al cotidianului sovietic Izvestia, iar mama a predat limba rusă străinilor), Marie Renault, în vârstă de 45 de ani, a inclus în catalogul editurii aproximativ 30 de titluri, cea mai mare parte de autori ruşi. 

"Ceea ce vrem să scoatem în evidenţă este literatura", a subliniat Renault. 

În catalogul Macha Publishing se găsesc romancieri contemporani, clasici, documente despre Ucraina, Cuba sau Siria care, potrivit editoarei, permit "să povestească istoria dintr-un alt punct de vedere". 

Dacă cea mai mare parte a editurilor franceze numără o colecţie consacrată scrisorilor ruseşti, altele, precum Masha Publishing sau Louison Editions, ambele fondate în 2015, au publicat în majoritate autori ruşi. 

"Dorinţa mea este de a prezenta Rusia de astăzi prin ochii celor care o iubesc şi o cunosc", a explicat Marie Renault.

Natalia Turine, în vârstă de 53 de ani, fiică de diplomat rus, cofondatoare a Louison Editions, are "ambiţia de a le oferi cititorilor francofoni autori liberi şi nesupuşi". În catalogul editurii sale se găsesc 20 de titluri precum "Le cas Pavlenski", de Piotr Pavlenski, artist radical, denigrat de Kremlin, care şi-a cusut gura în semn de susţinere a formaţiei Pussy Riot. 

Doi dintre autorii de la Macha Publishing Narine Abgaryan şi Piotr Alechkovski, fac parte din delegaţia oficială de scriitori ruşi invitaţi la Paris. La standul Louison Editions va fi scriitorul Serghei Chargounov, în vârstă de 37 de ani, un alt membru al delegaţiei oficiale care este şi deputat (susţinut de Partidul Comunist al Federaţiei Ruse). 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.