Într-o scrisoare comună, transmisă pe 10 mai de organizaţia Reporters Without Borders (RSF) şi partenerul său din România, Active Watch, lăudată promptitudinea cu care autorităţile române au rezolvat cazul jurnalistei de investigaţie Emilia Şercan, care a fost ameninţată cu moartea printr-un mesaj, pe 15 aprilie, însă le îndeamnă să reacţioneze cu aceeaşi promptitudine şi în privinţa altor abuzuri la adresa jurnaliştilor, pentru a combate impunitatea şi un climat de violenţă faţă de mass-media.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scrisoarea este adresată ministrului de Interne, Carmen Dan, inspectorului-şef al Poliţiei Generale, Ioan Buda, şi procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Călin Nistor.

Potrivit textului scrisorii, “Reporters without Borders (RSF) şi Active Watch laudă Poliţia Capitalei - Serviciul de Investigaţii Criminale şi Parchetul de pe lângă Judecatoria Sectorului 4 pentru viteza cu care au reacţionat la ameninţările cu moartea împotriva jurnalistei Emilia Şercan, în special pentru că principalul suspect este ofiţer de Poliţie”. 

“Urmărim îndeaproape investigaţia şi solicităm procurorilor de la DNA, care se ocupă acum de caz, să acorde prioritate cazului şi să trimită dosarul în instanţă. De asemenea, solicităm autorităţilor să fie transparente în privinţa procedurilor şi să transmită public dacă principalul suspect a avut complici”, se mai arată în scrisoare.

Conform textului semnat de cele două organizaţii, “întrucât în acest caz este implicat un ofiţer care lucrează la Academia de Poliţie, este cu atât mai important să fie transmis un mesaj clar publicului şi Poliţiei că autorităţile române nu tolerează astfel de comportamente. Solicităm ministrului de Interne să investigheze climatul instituţional din cadrul Academiei de Poliţie care a făcut posibilă această ameninţare”.

ONG-urile susţin: “De când a devenit public cazul Şercan, jurnaliştii care lucrează pentru publicaţii locale au acuzat forţele de Poliţie şi procurorii că nu reacţionează la ameninţările împotriva mass-media”.

Experienţa arată că un astfel de eşec în investigarea şi urmărirea penală a tuturor ameninţărilor la adresa jurnaliştilor conduce rapid la un climat care face posibilă violenţa - şi chiar violenţa morală - împotriva jurnaliştilor.

În consecinţă, RSF şi Active Watch îi solicită ministrului Afacerilor Interne să aibă în vedere dacă reacţia rapidă demonstrată în cazul Sercan poate fi aplicată şi pentru alte ameninţări la adresa jurnaliştilor.

”Încurajăm autorităţile să se asigure că ofiţerii de Poliţie actuali şi viitori vor fi bine pregătiţi să fie conştienţi de rolul crucial al jurnaliştilor, al mass-media şi al libertăţii presei ca pilon al democraţiei”, precizează semnatarii scrisorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.