Romanul "Solenoid", de Mircea Cărtărescu, va fi lansat în limba suedeză în cadrul unui eveniment care va avea loc la 28 mai, de la ora 19.00, în aula Academiei de Ştiinţe Economice din Stockholm.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu ocazia recentei apariţii în Suedia a romanului "Solenoid", ICR Stockholm, în colaborare cu editura Albert Bonnier şi Casa de Cultură a oraşului Stockholm (Kulturhuset) prin programul Scena Internaţională a Scriitorilor, organizează lansarea volumului, urmată de o discuţie între scriitorii Mircea Cărtărescu şi Aris Fioretos. Evenimentul va fi completat de o lectură publică în limba suedeză din roman.

Astfel, Mircea Cărtărescu va vorbi despre temele centrale ale romanului său şi va răspunde la întrebări din partea publicului. Partenerul său de discuţii va fi scriitorul suedez Aris Fioretos, unul dintre laureaţii Premiului Marin Sorescu, acordat de institut unui scriitor suedez care prin opera sa desfiinţează graniţe, facilitând dialogul dintre culturi. Discuţiile se vor desfăşura în limba engleză.

Evenimentul se va desfăşura totodată în cadrul unui nou concept literar, care reuneşte Academia de Studii Economice şi reprezentanţa companiei multinaţionale McKinsey&Co din Suedia, în cadrul căruia studenţii de la Academia de Studii Economice au ocazia să participe la diverse întâlniri literare cu scriitori consacraţi de pe scena internaţională.

Mircea Cărtărescu (n. 1956) este poet, prozator, eseist, publicist, critic literar şi profesor în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Cărţile lui Mircea Cărtărescu au fost traduse în zeci de limbi, primind numeroase premii, ca cele din partea Academiei Române, a Uniunii Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, a Ministerului Culturii, a Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti şi a Asociaţiei Editorilor din România. De asemenea, pe lângă Premiul "Thomas Mann" pentru Literatură şi Premio Formentor de las Letras, primite în anul 2018, Mircea Cărtărescu a mai primit, printre alte distincţii, Premiul Internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“, Berlin (2012), Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013) şi Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană (2015). În afară de romanul Solenoid, în limba suedeză i-au mai fost publicate volumele Levantul, Travesti, Jurnal 1994-2003, trilogia Orbitor, Nostalgia, toate apărute la editura Albert Bonnier, cea mai prestigioasă editură suedeză, precum şi o selecţie de versuri, En lycklig dag i mitt liv (Ellerströms).

Aris Fioretos (n. 1960) este scriitor, traducător şi istoric literar (specializat în literaturile germană şi anglo-americană). Fioretos este autorul studiului Det kritiska ögonblicket/ Momentul critic: Hölderlin, Benjamin, Celan(Norstedts 1991) şi a antologiei de eseuri Word Traces.Readings of Paul Celan/ Urmele cuvintelor. Lecturi ale lui Paul Celan (Johns Hopkins University Press 1994). Aris Fioretos este autorul a treisprezece volume de proză şi eseuri, traduse în diverse limbi, printre care şi româna - romanul său "Adevărul despre Sascha Knisch" a apărut în 2006, la editura Polirom, în traducerea Gabriellei Eftimie, iar romanul "Marya", apărut în 2017, la editura Humanitas Fiction în traducerea Elenei-Maria Morogan. Ca traducător, Aris Fioretos este autorul unor traduceri de excepţie, în limba suedeză, din operele lui Paul Auster, Friedrich Hölderlin, Vladimir Nabokov şi alţii. Aris Fioretos a primit numeroase premii naţionale şi internaţionale: Premiul Karin şi Karl Ragnar Gierow al Academiei Suedeze (1994), Premiul de iarnă al Fundaţiei De Nio (2000), Premiul Gleerups (2009), Premiul Sture Linnér (2011), Premiul Marin Sorescu oferit de Institutul Cultural Român (2012), Marele Premiu al Fundaţiei De Nio (2013), Premiul pentru roman al Radioului Suedez (2016), Premiul pentru roman al oraşului Gävle (2016), Premiul Jeanette Schocken al oraşului Bremerhaven (2017).Este membru al Deutsche Akademie fürSprache und Dichtung din Darmstadt.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.