Romanul ”Negru şi Roşu”, de Ioan T. Morar, urmează să apară în limba spaniolă la editura Xorki, traducerea fiind semnată de Joaquín Garrigós.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Negru şi Roşu” a apărut în anul 2013, în colecţia ”Fiction Ltd.” a Editurii Polirom şi în ediţie digitală, şi a fost nominalizat la premiul Cartea anului 2013, acordat de revista România literară.

Georgian Nicolau este un tânăr promiţător - elev fruntaş al Liceului Militar din Câmpina, admirat de colegi şi apreciat de profesori, îşi doreşte cu ardoare o carieră de ofiţer. Asta l-ar ajuta să se rupă de trecutul său, de colonia de ţigani din care provine şi de casa mizeră în care au rămas mama şi fraţii săi, potrivit editurii Polirom.

Nimeni nu-i ştie secretul şi nici nu-l poate bănui, căci Georgian are tenul deschis la culoare şi ochi albaştri şi, în plus, şi-a inventat un trecut de român. Iar visul i se îndeplineşte. Georgian urcă pe scara ierarhică, participă la cucerirea Odessei şi ajunge chiar un apropiat al idolului său, mareşalul Antonescu. Însă trecutul pe care s-a străduit atât de mult să-l ascundă îl ajunge din urmă când mama şi sora sa sunt deportate în Transnistria, împreună cu mulţi alţi ţigani, din ordinul mareşalului. Atunci Georgian va trebui să ia o decizie, iar viaţa lui îşi va schimba cursul odată cu istoria.

Ioan T. Morar s-a născut pe 13 aprilie 1956, la Şeitin (judeţul Arad). A absolvit, în 1981, ca şef de promoţie, Facultatea de Filologie a Universităţii din Timişoara, secţia română-franceză. Până în 1986 a fost profesor de limba şi literatura română la Liceul Industrial ”Textila” din Lugoj, iar din 1987 a devenit redactor al revistelor Viaţa studenţească şi Amfiteatru. După 1989 a lucrat la Cuvîntul şi Alianţa Civică. Este membru fondator al Academiei Caţavencu. În perioada 1990 - 1991 a fost redactor-şef la ”Varietăţi”, TVR, de unde şi-a dat demisia. A realizat mai multe emisiuni de televiziune şi a până în 1996, în grupul Divertis. În 2010, a fost numit consul general la Marsilia, funcţie din care a fost schimbat în 2012. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

A publicat volumele de versuri ”Vară indiană” (Albatros, Bucureşti, 1984; volum distins cu premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor), ”Fumul şi spada” (Cartea Românească, Bucureşti, 1989), ”Şovăiala” (Brumar, Timişoara, 2000; volum distins cu premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor), ”Neruşinarea” (Brumar, Timişoara, 2003) şi ”Paloarea” (Brumar, Timişoara, 2010). Poeziile sale au fost traduse în engleză, franceză, polonă, spaniolă şi maghiară, în antologii şi reviste culturale. La editura Polirom a mai publicat ”Lindenfeld” (2005; roman distins cu Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi), ”Cartea de la capătul lumii” (2007), precum şi romanul ”Sărbătoarea Corturilor” (2016, Premiul revistei Orizont).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.