Televiziunea România TV a fost amendată cu 10.000 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), marţi, pentru că a dezinformat publicul printr-o ştire despre detonări cu „uraniu scăzut” în Călăraşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Amenda, propusă de Radu Herjeu, a fost dată pentru programul „Ştirile România TV” din 16 noiembrie.

„România TV dă un reportaj despre detonări în Călăraşi de rachete americane cu «uraniu scăzut». Au şi imagini care, ce să vezi, sunt de acum 7 ani! Mie mi se pare halucinantă uşurinţă cu care se pot lansa în spaţiul public astfel de ştiri complet false, care chiar pot produce panică, fără să aştepţi un punct de vedere de la un specialist şi de la MApN”, a scris Radu Herjeu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit raportului de monitorizare întocmit de CNA, în cadrul ştirilor de la ora 11.00, difuzate pe 16 noiembrie, România TV a prezentat o ştire-reportaj despre presupuse radiaţii provocate de substanţele explozive folosite de militarii americani la exerciţii militare în judeţul Călăraşi.

Reportajul a conţinut şi imagini cu camera ascunsă (semn de avertizare afişat pe ecran) în care un reporter a pus câteva întrebări oamenilor din zona respectivă. Emisiunea a fost titrată: „Experiment cu substanţe periculoase”.

Pe parcursul reportajului au fost intercalate permanent, în afară de perioadele când a apărut faţa blurată a celor intervievaţi, imagini cu o explozie în plan îndepărtat. În emisiune nu a fost prezentat un punct de vedere al oficialităţilor în domeniu.

Ulterior, pe parcursul ştirilor difuzate pe 18 noiembrie, la ora 18.25, a fost difuzat un comunicat al MApN cu privire la acest subiect.

Sancţiunea a fost dată în baza articolului 3, alineatul 2 din Lefea audiovizualului, potrivit căruia toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Amenda a fost dată şi în baza articolului 64, alineatul 1, litera b din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

„În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”, arată articolul menţionat.

În aceeaşi şedinţă, CNA a dat o somaţie publică postului Antena 1, deoarece nu a respectat dispoziţiile articolului 18, alineatul 1, litera b din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunii „Chefi la cuţite”, ediţia din data de 13 noiembrie. Acest articol prevede că nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 – 23.00 producţii care prezintă scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.