Târgul Internaţional de Carte de la Viena (Buch Wien), cel mai important proiect de profil din spaţiul cultural austriac, are loc în perioada 8-12 noiembrie. Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii şi ICR Viena, organizează prezenţa României la acest eveniment, după o absenţă de cinci ani, cu un stand propriu şi un program divers de evenimente, având drept motto „România. Încă o pagină” / „Rumänien. Eine neue Seite”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La standul ICR din cadrul târgului, vizitatorii vor găsi o selecţie a celor mai recente traduceri ale unor titluri româneşti în limba germană, materiale care promovează programele instituţiei, precum şi cataloage de promovare a literaturii române.

„Mă bucur că, după revenirea la London Book Fair, anul acesta reluăm şi participarea noastră cu un stand de carte şi un program de evenimente la Buch Wien, unul dintre cele mai importante târguri de carte din Europa. Piaţa de carte de limba germană este unul dintre spaţiile în care, odată pătrunşi prin traduceri, autorii români pot migra uşor şi către alte teritorii lingvistice. Sper ca reluarea participării la Buch Wien să contribuie şi mai mult la stimularea traducerilor în limba germană”, a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.

Evenimentele din program au loc atât în cadrul târgului, cât şi în spaţii conexe din capitala Austriei şi la sediul Institutului Cultural Român din Viena.

Seria de evenimente debutează în seara zilei de 8 noiembrie, la ora 18.00, cu o dezbatere la care iau parte trei poeţi cunoscuţi: Radu Vancu - preşedintele PEN România, organizaţie parteneră a evenimentului, Miruna Vlada şi Semier Insayif (Austria). „În vremea armelor, vocea poeziei” este tema dezbaterii, care îşi propune să investigheze puterea scriitorilor de a se transforma în voci civice autentice, precum şi rolul literaturii în noul cadru cultural-politic, puterea ei de a traversa graniţele, fie ele geografice sau lingvistice. Moderatoarea întâlnirii, care va avea loc la sediul ICR Viena, este Mihaela Dedeoglu, realizatoarea emisiunii culturale "Zebra" de la RFI România.

La 9 noiembrie, de la 13.30, la târg, este programată lansarea ediţiei în limba germană a romanului "Grădina de sticlă" (Der Garten aus Glas, Schöffling, 2023) al Tatianei Ţîbuleac, laureata Premiului Uniunii Europene pentru Literatură pe anul 2019. Scriitoarea va purta un dialog cu Ernest Wichner, traducătorul cărţii şi unul dintre cei mai importanţi promotori ai literaturii române în spaţiul lingvistic german.

În cea de-a treia zi a ediţiei din acest an a Târgului internaţional de carte de la Viena, pe 10 noiembrie, de la ora 10.15, la spaţiul Donau Lounge va avea loc o dezbatere dedicată traducerilor. „Conectând lumea prin traduceri” este tema evenimentului la care iau parte Antje Contius (preşedinta Fundaţiei Traduki), Miruna Vlada (poetă, facilitator cultural), Ernest Wichner (traducător). Moderatoarea evenimentului este poeta Emanuela Ignăţoiu-Sora, fondatoarea Romanian Literature Now.

În aceeaşi zi, de la ora 15.00, cu o continuare la ora 19.00, la spaţiul Donau Lounge din cadrul târgului şi apoi la Café Wilheim, va avea loc dezbaterea cu tema „Viitorul eroilor. Poeţi naţionali din spaţiul dunărean”, la care iau parte Urška Perenič (istoric şi critic literar) şi Florin Oprescu (profesor de literatură). Evenimentul va fi moderat de Manfred Müller, germanist şi director al Societăţii Literare Austriece/ÖGL.

Seria evenimentelor se încheie cu o conferinţă susţinută de Doina Lemny, reputată specialistă în opera lui Constantin Brâncuşi: „Brâncuşi, mai aproape de Viena” – o expunere cu accent pe perioada vieneză din biografia sculptorului, urmată de prezentarea catalogului Brâncuşi: Surse româneşti şi perspective universale / Romanian Sources and Universal Perspectives, coordonatoare: Doina Lemny (Editura Art Encounters, 2023). Evenimentul, realizat în parteneriat cu Asociaţia Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii şi Fundaţia Art Encounters, va avea loc la sediul ICR Viena, de la ora 17.00, moderatoare fiind Oana Doboşi, manager cultural.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.