Revolverul Lefaucheux cu care pictorul Vincent Van Gogh s-ar fi împuşcat mortal va fi scos la licitaţie, la Paris, pe 19 iunie, cu o estimare stabilită între 40.000 şi 60.000 de euro, a anunţat, marţi, pentru AFP, Hotel Drouot care va găzdui acestă vânzare inedită, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Descoperită de un agricultor în 1965 pe câmpul unde a fost găsit rănit maestrul impresionismului la 27 iulie 1890, în Auvers-sur-Oise (Val-d'Oise), arma a fost expusă de Muzeul "Van Gogh" din Amsterdam în 2016. 

Deşi autentificarea armei nu va fi probabil niciodată stabilită oficial, provenienţa este considerată serioasă. 

Cu un calibru de 7 milimetri, acelaşi pe care îl avea glonţul cu care s-a rănit mortal Vincent Van Gogh, revolverul a fost predat, după descoperire, proprietarului de la hanul Ravoux din Auvers-sur-Oise unde pictorul locuia şi unde a murit la 29 iulie 1890. De atunci, revolverul a rămas în aceeaşi familie prin moştenire. 

Supranumit de anumiţi specialişti drept "cea mai cunoscută armă din istoria artei", acest revolver a fost prezentat pentru prima dată în 2012, odată cu apariţia cărţii "Aurait-on retrouvé l'arme du suicide?", de Alain Rohan.

Potrivit casei de vânzări Auction Art, analiza armei, foarte deteriorată, atestă că ea a rămas în pământ o perioadă lungă putând coincide cu anul 1890. 

În 2011, cercetători americani au susţinut teoria prin care Vincent Van Gogh nu s-ar fi sinucis, ci ar fi fost rănit de un glonţ tras accidental de un grup de tineri care se jucau cu o armă.                

Pentru experţii de la Auction Art, "această ipoteză nu exclude cu nimic rezultatele cercetărilor efectuate pe arma care ar fi putut fi abandonată pe câmp de tineri".             

"Convins de aceste concluzii, revolverul a fost primit de Muzeul Van Gogh din Amsterdam unde a fost prezentat într-o epoziţie", subliniază Auction Art. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.