Restaurantul de la Tate Britain, muzeu important din Londra, este ameninţat cu închiderea din cauza unei fresce murale care acoperă pereţii clădirii de mai mult de un secol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Opera "The Expedition in Pursuit of Rare Meats", realizată de artistul Rex Whistler în 1927, prezintă copii de culoare înrobiţi şi personaje asiatice cu trăsături caricaturale. 

Într-un raport al Comitetului de etică al galeriei, preşedintele Moya Greene este categoric: "Membrii comitetului sunt fără echivoc în ceea ce priveşte opiniile lor şi consideră imaginile ofensatoare". 

Acest raport apare după numeroase plângeri care vizează restaurantul de mai mulţi ani. Într-un context tensionat şi al luptei contra rasismului, este dificil să închizi ochii la indignarea pe care o stârneşte această pictură murală.

În 2013, un prim text ridica numeroase îngrijorări din cauza operei lui Rex Whistler. În august, Tate a şters o frază de pe site-ul său în care restaurantul era deschis ca "sala cea mai amuzantă din Europa", stârnind furia internauţilor. 

Potrivit raportului Moya Greene, infracţiunea este agravată de "folosirea sălii ca restaurant". Un spaţiu care banalizează gravitatea ideilor artistului. 

Conducerea Tate Britain are deci o dilemă. Căci The Expedition in Pursuit of Rare Meats, operă de patrimoniu artistic, nu poate fi "nici modificată, nici retrasă". 

"Restaurantele gastronomice de la Tate Modern şi Tate Britain vor rămâne închise până în toamna lui 2021", a precizat Tate într-un comunicat. 

Restaurantul ar putea fi transformat în sală de expoziţii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.