Organizaţia neguvernamentală Reporters sans frontières (RSF)/ Reporteri fără frontiere a anunţat miercuri că a făcut plângere pe lângă ONU pentru ca instituţia să denunţe "oficial statele care, încălcând drepturile la informaţie în timpul epidemiei de coronavirus, pun în pericol sănătatea persoanelor", scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Asociaţia precizează într-un comunicat că această plângere ia forma unei "scrisori de acuzare" adresată raportorului special al ONU pentru dreptul la sănătate, Dainius Puras, şi omologului său pentru dreptul la libertatea de opinie şi de expresie, David Kaye. 

Această scrisoare face o trecere în revistă a încălcărilor constatate în cadrul "Observatoire 19", un instrument pus în practică la începutul lui aprilie de RSF pentru a evalua impactul pandemiei asupra jurnalismului şi a documenta "cenzura de stat, dezinformarea deliberată şi efectele lor asupra dreptului la informare corect". 

RSF a recenzat cazuri de cenzură, detenţie arbitrară, hărţuire sau violenţe asupra jurnaliştilor sau modificări legislative îngrijorătoare în 38 de ţări şi precizează că "lista nu este exhaustivă". 

"În Brazilia ca şi în Statele Unite, preşedinţii îi atacă violent pe jurnalişti. Unii dintre aceştia au fost arestaţi în Algeria, Iordania şi Zimbabwe.  În Ungaria, o lege orwelliană a impus un "stat poliţienesc al informaţiei". În Cambodgia, premierul foloseşte criza Covid-19 pentru a-şi întări puterea. Fără a mai vorbi de China, unde represiunea asupra jurnalismului a permis epidemiei să se propage la Wuhan, apoi în restul lumii", afirmă organizaţia.      

RSF trage un semnal de alarmă şi asupra vulnerabilităţii în faţa virusului a jurnaliştilor menţinuţi în detenţie în ciuda epidemiei în Turcia şi în Arabia Saudită.                

Scopul plângerii către raportorii speciali este "de a trece de la avertisment la acţiune cu privire faţă de state, sesizând sub forma unui "apel de urgenţă" fiecare ţară unde au fost încălcate libertăţi ale presei care aduc atingere dreptului la sănătate", cu scopul de a obţine măsuri concrete, precum eliberarea jurnaliştilor deţinuţi. 

Reporters sans frontières a solicitat de asemenea raportorilor speciali să proclame public că dreptul la informare este "inerent" dreptului la sănătate. 

"Aşa cum se arată în Declaraţie privind informaţia şi democraţia, "dreptul la informare consistă în libertatea de a căuta şi a primi informaţii corecte şi de a avea acces la ele". A încălca acest drept, înseamnă a pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa oamenilor. Aşteptăm ca statele care încalcă acest drept să fie denunţate public de instituţiile ONU", a explicat Christophe Deloire, secretar general al RSF.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.