"Trăiască Regele!" au strigat, marţi, pe peluza din faţa Castelului Peleş, din Sinaia, miile de oameni veniţi să serbeze ziua de 10 Mai alături de membrii familiei regale a României. De la copii de câţiva ani, aduşi de bunici să trăiască istoria, până la bătrâni de aproape o sută de ani, toţi s-au adunat în jurul castelului cu un gând bun pentru rege şi să ovaţioneze familia regală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mii de români, dar şi invitaţi din străinătate, reprezentanţi ai Corpului Diplomatic acreditat în România, au participat, marţi după-amiază, la evenimentele organizate de Casa Regală a României la Castelul Peleş cu ocazia Zilei de 10 Mai, mulţi dintre ei spunând că aceasta este adevărata zi naţională şi că monarhia este un simbol care poate salva România.

Evenimentele au reunit invitaţi speciali ai Casei Regale, dar şi oameni simpli veniţi să aducă un omagiu regalităţii.

"Trăiască Regele!" au scandat, marţi, într-un glas, pe peluza din faţa Castelului Peleş, oameni veniţi din toate colţurile ţării să serbeze ziua de 10 Mai. De la cel mai mic la cel mai mare s-au adunat în jurul castelului pentru a înălţa un gând bun pentru rege şi pentru a ovaţiona familia regală, reprezentată de Principesa Margareta, Custodele Coroanei.

Oameni de la zeci sau chiar sute de kilometri distanţă au venit la Peleş cu convingerea că trăiesc cea mai frumoasă pagină din istoria contemporană a României.

Gazdele i-au primit cu tradiţionalul "Garden Party" şi cu un concert susţinut de Camerata Regală, care a interpretat bucăţi din creaţia compozitorilor George Enescu, Iosif Ivanovici, Ciprian Porumbescu, Grigoraş Dinicu, Giacomo Puccini, Camille Saint-Saëns, Ernesto de Curtis şi Eduardo di Capua.

Doamnele au respectat cu stricteţe "dress-code"-ul stabilit de către organizatori, iar ţinutele etalate au reprezentat o adevărată explozie de forme şi culori, de la clasica "little black dress" până la rochii vaporoase, mini, midi sau până la pământ, albastre, turcoaz, mov sau fucsia. Doamnele s-au întrecut în a-şi etala rochiile, iar celebrele pălării specifice unui astfel de eveniment au fost punctul de atracţie al celor mai multe dintre ţinute. Trandafiri, pene, voalete, fundiţe de diverse forme şi culori, toate au arătat că imaginaţia designerilor este fără limite.

Domnii au venit şi ei îmbrăcaţi formal, purtând clasicul costum negru sau chiar smoking, căruia un domn i-a "asortat" cu nonşalanţă un tricolor la gât. Cei care au ales să fie diferiţi s-au întors la tradiţie, astfel că mândre purtătoare ale unor costume populare româneşti din toate zonele ţării au făcut concurenţă serioasă doamnelor şi domnişoarelor care au ales să fie în trend purtând ultimele creaţii vestimentare ale unor designeri renumiţi.

Străzile care duc spre Peleş au fost neîncăpătoare pentru maşinile care i-au adus pe invitaţi. Încercând să respecte "dress-code"-ul şi să-şi asorteze la ţinută pantofi cu toc, unele dintre invitate au avut dificultăţi în a parcurge drumul pavat cu piatră cubică până la peluza Castelului Peleş. Asta nu le-a împiedicat însă să imortalizeze locul şi momentul pentru a le posta pe Facebook sau pentru posteritate.  Dacă n-au găsit niciun prieten care să le facă poze, unii dintre invitaţi au recurs la deja celebrul selfie, "înarmaţi" fiind cu selfie-stick.

Dincolo de ţinută şi de micile inconveniente mai sus menţionate, pentru cei mai mulţi dintre participanţii la sărbătoarea regalităţii importantă a fost starea de spirit.

Răzvan are cinci ani şi nouă luni şi poartă steagul românesc. A venit din Otopeni la Sinaia în urmă cu trei zile, bunicii aducându-l special pentru acest eveniment.

"Am venit la Casa regelui", spune copilul.

Ştie despre rege fiindcă i-a povestit bunicul, iar acesta i-a spus că este datoria fiecăruia din generaţia sa să nu lase să treacă pe lângă nepoţi pagina de istorie care se numeşte regalitate.

Alţi copii un pic mai măricei au venit de la Ploieşti cu clasa. Pe ei i-a învăţat doamna dirigintă despre rege şi au venit împreună cu dânsa să trăiască ei înşişi o pagină din istoria României.

Doi bătrâni îmbrăcaţi în strai popular, au venit de la Braşov pe peluza de la Peleş să o vadă pe Principesă, să aducă un omagiu regelui şi să-şi afişeze pe un steag credinţa: "Monarhia salvează România".

"Am venit din Braşov să le arătăm ce scrie aici", spune bătrânul şi arată spre steag. Apoi roagă un domn să-l ajute. Spune că la anii lui e greu să ţină singur steagul.

"Am venit să se vadă asta, că pe vremea regelui România era pe locul III în Europa, şia-cum unde suntem?", se întreabă el retoric.

Moş Niculaie Aramă are 88 de ani şi a venit la Sinaia din Tîrgovişte cu un gând bun pentru rege. Face parte dintr-o asociaţie care militează pentru "reînrădăcinarea monarhiei".

L-a cunoscut pe Regele Carol, l-a văzut şi pe Majestatea Sa Mihai şi spune că nu putea să piardă o zi ca aceasta. Este convins că revenirea regalităţii ar duce România pe un drum mai bun şli spune că, pentru ca asta să se întâmple, trebuie mai întâi să ne schimbăm ca popor mentalitatea. Şi mai ştie moş Aramă că nu-i uşor să schimbi "sângele unui popor învăţat cu anumite obiceiuri şi anumite mentalităţi de peste jumătate de veac".

Răzvan Sandu a adus cu el steagul monarhiei. Face parte din Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei, care are drept slogan "Regele pe tronul ţării". Spune că 10 Mai este adevărata zi naţională a României şi că monarhia este un simbol de care românii n-ar trebui să se depărteze niciodată.

Din Otopeni, din Bucureşti, din Braşov, Ploieşti sau Sinaia, toţi românii care simt ca el s-au bucurat marţi după-amiază de spectacolul regalităţii. S-au bucurat de apariţia Principesei Margareta, a Principelul Radu şi a celorlalţi membri ai Casei Regale la balconul Castelului Peleş, s-au bucurat de muzică, s-au bucurat de spectacolul oferit şi de avioanele iacărilor acrobaţi, care au desenat tricolorul românesc pe cerul de deasupra Peleşului ce s-a înseninat brusc marţi după-amiază, după ce în cursul dimineţii vremea fusese închisă.

Marţi, de ziua Regalităţii, stindardul regal a fost arborat pentru prima dată după 69 de ani, la Castelul Peleş din Sinaia, în cadrul unei ceremonii care a marcat 150 de ani de regalitate.

Pe acordurile imnului regal, steagul a fost ridicat în vârful turnului castelului, la eveniment asistând Custodele Coroanei regale principesa Margareta, precum şi principele Radu, principesa Elena, Alexander Philips Nixon, principesa Sofia şi arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.